Legenda: Ovo je bila posljednja želja Tome Zdravkovića na samrtnoj postelji

Veliki koncert sjećanja na Tomu Zdravkovića biće održan u beogradskoj Areni, 28. septembra, povodom obilježavanja 25 godina od njegove smrti.

Toma je bio i ostao jedna od najvećih legendi, kralj kafana i boem, veliki sanjar koji je mnogo puta dotakao dno života i nesebični osobenjak.

Pjevačeva udovica Gordana Zdravković otkrila je posljednju želju Tome Zdravkovića. Naime, na samrtnoj postelji suprugu Gordanu je zamolio da zajedno sa sinom Aleksandrom pobjegne daleko iz Srbije, od rata koji se tada spremao.

“U bolnici, kada je shvatio da je kraj, kada se spremao rat, stalno mi je govorio skloni ovo dijete odavde. Bježi odavdje, nemoj da Saša doživi rat. To je njemu bilo strašno jer je on preživio rat i njemu je bilo u glavi da ga što prije odvedem da ne doživi. Poslije svega toga, nisam imala šta da tražim ovdje. Nisam bila zaposlena, materijalna sredstva su bila jako loše. On je godinu dana bio u bolnici i jako mnogo sam para potrošila na njegovo liječenje. Gdje god je moglo da se nabavi u Evropi, nabavljali smo da se spasi”, ispričala je Gordana.

toma2

Tomina supruga i sin

Gordana je ujedno i presretna i tužna zbog koncerta povodom obilježavanja 25 godina od njegove smrti. “Ovo je za mene kao da je ponovo živ. Mislim da do sada nije organizovano na estradi nešto ovako. S jedne strane se radujem jer ga narod nije zaboravio, a s druge sam tužna što nije s nama i nesretna sam što ga nema”, rekla je Gordana za medije u Srbiji.

“Bio je vrlo interesantan. S njim je bilo veoma interesantno živjeti. Nikad niste znali gdje ste, za mene je bilo izazov živjeti s njim. Lijepo i interesantno. Bili smo zajedno 18 godina”, prisjećala se života sa Tomom. “Nikada nisam znala gdje ćemo ujutru kada se probudimo. Bio je poseban, bio je svoj i to je njegova karakterna osobina. Muzika ga je činila sretnim, a i depresivnim. Muzika mu je bila sve. U početku nisam shvatila da je on toliko vezan za muziku. Morao je da proživi sve da bi mogao da napravi muziku, koja je sama istinita.”

“Nikada nije sebe shvatao zvijezdom. Bio je običan. Počeo je u kafani u Leskovcu, gdje je upoznao Silvanu. Vjerovao je u sebe i zato je uspio. Volio je jako muziku, ali mu slava nije mnogo značila. Samo je volio što ga ljudi i vole. On je bio talenat i on je svoj rad ispekao u kafani slušajući zvijezde prije njega. Dragan Toković je bio jedan od uzora”, prisjetila se Gordana.

Volio je da sluša stranu muziku – Prislija, Sinatru mada je govorio za njega da više recituje nego da pjeva …

“Bio je i dobar muž i dobar otac koliko su mu to dozvoljavali muzika i posao, da se odvoji od posla. Imala sam razumjevanja za to. U početku nisam, ali kada sam shvatila da je u stvari njegov život više kafana nego porodica, onda sam ja to tako prihvatila”, rekla je Gordana.

toma3

Tomin sin Aleksandar trenutno živi u Kanadi i samo zbog velikog koncerta je stigao u Srbiju. Aleksandar i majka su 1992. godine napustili Srbiju i žive daleko od očiju javnosti. Kako je rekao, ponekad se predstavljao samo kao Aleksandar Saša da bi izbjegao da ga povežu sa ocem.

“Mi živimo skromno. Radim i tamo još. Ja sam frizerka. Držim jednu malu radnjicu, skromno, za mene dovoljno, sasvim skromno, bez ikakvog luksuza”, otkrila je Gordana.

“Toma je jako volio Bosnu, ljude u Bosni, a nekako je i sam ovo naše podneblje doživljavao kao svoje. On je dugo vremena, zapravo, i živio u Sarajevu. Kada bi s njim razgovarao, činilo mi se da je rođen u centru Sarajeva, naprimjer, kao da je pravi Bosanac. On je živio punim plućima i sve je za njega bilo malo. Nije se lako zadovoljavao običnim stvarima. A njegove pjesme … pa i sada su to najveći hitovi, zar ne?”, kazao je Enes Begović koji će nastupiti na koncertu u Beogradu, gdje će pjevati Danka i Dotak’o sam dno života.

toma5

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti