PA DOBRO, ŠTA TO JEDU? Prehrana koja Japance gura preko sto godina!

Njihova prehrana, u tradicionalnom obliku, uključuje slatki krompir kao glavnu hranu te puno žutog i zelenog povrća

japan6

Stanovnici ostrva Okinawa spadaju u područja u svijetu gdje ima najviše stogodišnjaka. Posljednjih godina opada broj stanovnika koji imaju preko 90 godina što istraživači objašnjavaju promjenama u načinu prehrane i uvođenjem sve više procesuirane hrane.

Inače, hrana koju konzumiraju uglavnom se sastoji od slatkog krompira, povrća i proteina. Australska nutricionistkinja Geraldine Georgeou podržava ove principe prehrane. Godinama vladaju trendovi koji preporučuju manji unos ugljikodrata.

Njihova prehrana, u tradicionalnom obliku, uključuje slatki krompir kao glavnu hranu te puno žutog i zelenog povrća. Proteine jedu u malim količinama, uglavnom soju (tofu i soja mlijeko) i ribu te cjelovite žitarice u malim količinama. Gljive, osobito shitake, dio su prehrane ovih dugovječnih ljudi. Zamijenite crveno meso za ribu (najmanje tri porcije sedmično) i povećajte unos mahunarki.

“Način prehrane s Okinawe pokazuje da u raznovrsnu prehranu moraju biti uključeni ugljikohidrati suprotno zdravstvenim trendovima koji vladaju u posljednje vrijeme”, kaže Georgeou za Daily Mail. 

Dodaje kako je konzumiranje ugljikohidrata, kao što je slatki krompir, s niskim glikemijskim indeksom i puno vitamina A jako dobro. Žuto i zeleno povrće dobar je izvor vlakana i antioksidansa.

“Mnogi ljudi zaboravljaju na uravnoteženu prehranu i koju ulogu određena hrana ima. Ugljikohidrati osiguravaju gorivo, a vlakna osiguravaju antioksidanse i brinu se za mikrobe u crijevima”, kaže dalje ona.

Izvor: metro-portal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti