Ovo je najopasnije mjesto u vašoj kuhinji – provjerite ga

Na ovom mjestu stručnjaci su pronašli 750 puta više bakterija od onoga što je sigurno za ljude. Riječ je o ladici u hladnjaku u kojoj držimo svježe voće i povrće.

Naučnici su upozorili da su ladice za voće i povrće u frižideru najopasnije mjesto u kuhinji i da sadrže gotovo 8000 bakterija na kvadratnom centimetru. To je 750 puta više od onoga što se smatra sigurnim za ljude, piše Daily Mail. 

Ova ladica može sakrivati opasne bakterije poput salmonele, E.coli i listerije ako je ne čistimo redovno i ostavimo povrće unutra predugo. Ono počinje trunuti i raspadati se, stvara se plijesan i to stoji pored svježe hrane koju pripremamo.

ref

Evropsko vijeće preporučuje da površine na kojima se hrana priprema imaju maksimalno 10 jedinica bakterija po centimetru kvadratnom. Svaki komad voća i povrća koje tamo stoji treba pomno oprati prije pripreme, a jednom sedmično pregledati opšte stanje u frižideru.

Ladice dobro pregledajte, bacite ono što se pokvarilo ili sagnjilo. Ono što je zrelo pripremite što prije. Operite ladice vrućom vodom i deterdžentom, isperite, posušite pa povrće ponovo vratite nazad. Iskoristite tu priliku i da pogledate čemu uskoro ističe rok. Ono čemu je već istekao, bacite, a onome čemu je rok kratak pripremite što prije.

Dobar trik je i naprijed staviti sve što ima kraći rok tako da ništa ne bacite. 

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti