Otkrivena tajna “akadskog prokletstva”: Šta je uništilo prvo carstvo u istoriji čovječanstva?

O uzrocima pada Akadskog carstva već dugo se vode živahne polemike među istoričarima i arheolozima, a nedavno istraživanje pokazalo je da mu je po svoj prilici presudila – klimatska promjena!

Naučnike je na taj zaključak navelo otkriće promjena u hemijskom sastavu stalagmita u špilji Gol-e-Zard planine Damavand, koja dominira krajolikom Irana.

Prvo carstvo u ljudskoj istoriji nastalo je u trećem mileniju prije nove ere a prema procjeni postojalo je od 2334. do 2154. godine na području Mezopotamije, kad je vladar Sargon Veliki ujedinio nezavisne gradove-države u području. Obuhvatalo teritorije Elama, Suzu, Sumera, Akada, sjeverne teritorije od Akada i Siriju. 

Nakon njegovog raspada, došlo je do masovnih migracija i sukoba. Jedna od pretpostavki jeste da je carstvo postalo previše ovisno o produktivnosti svoga sjevera, koji je bio bogat plodnom zemljom. Žitarice te regije korištene su kako bi se nahranila vojska i stvorile zalihe hrane za saveznike.

Nedaće koje su posljedično nastale, stravična nestašica hrane i zaliha vode, slikovito su opisane u antičkom tekstu “Prokletstvo Akadije”: “Na velikim obradivim površinama nije bilo žitarica, polja nisu donosila ribu, vinogradi nisu davali vina, a oblaci nisu kišili”.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti