Otkrivena 1.500 godina stara grobnica germanskog gospodara: Okružena je skeletima 6 žena čija su tijela postavljena u obliku kruga

Grobnica germanskog ratnika, najvjerovatnije gospodara ili princa, stara oko 1.500 godina otkrivena je u njemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt, nedaleko od mjesta Brücken-Hackpfüffel

Tačna lokacija grobnice drži se u tajnosti kako bi se izbjegle pljačke, a eksperti kažu da ona predstavlja najznačajnije arheološko otkriće u posljednjih 40 godina.

Grobnica je otkrivena nakon što su radnici počeli da raščišćavaju teren za gradnju nove farme pilića.
I pored visokog statusa osobe koja je tu sahranjena areholozi još nisu pronašli njene ostatke.

Oni vjeruju da je pepeo te osobe pohranjen u bronzanoj posudi u centralnoj grobnici veličine oko četiri puta četiri metra.

Bronzana posuda, koja se nalazi u samom centru humke, okružena je skeletima šest žena, čija su tijela postavljena u obliku kružnice oko posude.

Naučnici vjeruju da se radi ili o ljubavnicama ove muške osobe ili njegovim udovicama, ali nije poznato da li su one ubijene ili su same odlučile da umru.

Zlatnik koji je pronađen na mjestu ukopa

Nevjerovatno detaljne i dobro očuvane kopče još su neki od artefakata pronađenih na kraljevskom groblju

U grobnici su pronađeni i ostaci 11 životinja, uključujući stoku, konje i pse.

Osim ove centralne grobnice, u kojoj je, vjerovatno sahranjen gospodar, nalazi se oko 60 drugih grobova.

“Tijelo samog gospodara ili vođe još nismo pronašli, vjerovatno je njegov pepeo u bronzanoj posudi”, rekla je arheolog Susan Friedrich.

Vjeruje se i da su drugi ljudi i životinje ovdje sahranjeni što se vidi kao odavanje počasti gospodaru.

Ova složena kopča za odjeću nalazi se u radionici Landesmuseum für Vorgeschichte radi daljnjeg ispitivanja. Smatra se da isječci, koji uključuju komade priačenog tekstila, ukazuju na prisustvo germanskog plemena, bilo Longobards, Alemanni ili Thuringians

Prema prvim procjenama, grobnica datira iz perioda od 480. godine do 530. godine nove ere, što je vrijeme nakon pada Rimskog carstva i kada su mnoga germanska plemena, kao što su Huni, napadali teritorije koje više nisu bile pod zaštitom Rima. Ovo doba je u istoriji poznato i kao Velika seoba naroda.

Arheolog Arnold Muhl rekao je da su pronađeni i mnogi različiti predmeti kao što su dekorativne posude, kalemi i vretena od stakla, kopče za odjeću ukrašene srebrom, mač, centralni ispupčeni dio štita napravljen od gvožđa i zlatnik na kome je lik cara Istočnog rimskog carsta Zenoa, koji je živio oko 480. godine nove ere.

Predmeti izrađeni od stakla potiču iz galsko-rimskih radionica duž Rajne.

Velika seoba naroda uslijedila je nakon pada Rimskog carstva. Vjeruje se da je počela početkom 300. godine nove ere i da je trajala do oko 568. godine.

Slabljenje i pad Rimskog carstva iskoristila su germanska plemena, uključujući Vizigote, Ostrogote, Hune, Saksonce, Angle, Gote i Vandale da napadaju Rim sa svih strana.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti