ČUDNE KAMENE STRUKTURE: Google Earth otkrio vrata na vulkanima!? (FOTO)

Kamena vrata pronađena su na rubovima vulkana, a arheolozi nemaju pojma zašto su izgrađeni

Arheolozi su otkrili 400 misterioznih kamenih struktura postavljenih na rub vulkana u udaljenom pustinjskom dijelu Saudijske Arabije. Tačna starost se tek treba utvrditi, no vjeruju kako su mogla biti izgrađena i prije 7000 godina.

Te kamene strukture slučajno su pronađene pomoću programa Google Earth, a nazvane su “vrata” jer odozgo gledano zaista podsjećaju na vrata, piše Live Sience.

Izgrađeni su preko drevnih ostataka lave, a neke od tih neobičnih građevina i do četiri puta su duže od fudbalskog igrališta.

Sva su na nedostupnim mjestima

– Svrha ovih struktura pronađenih u regiji Harrat Khaybar u Saudijskoj Arabiji ostaje nam nepoznata – rekao je David Kennedy sa Univerziteta Zapadna Australija.

Objašnjava kako su tzv. vrata pronađena isključivo u nepristupačnim i negostoljubivim dijelovima polja lave, gdje je voda i vegetacija vrlo oskudna, na mjestima koja su očito vrlo neprijateljska za našu vrstu.

Vrata su izgrađena od kamena, zidovi su izgrađeni “ugrubo” te su niski.

Niko ne zna što tamo rade

Ostaci tokova lave mogu se vidjeti na vrhovima nekih vrata, po čemu se da zaključiti da su starija od njih.

– Neobične nakupine očigledno su najstarije vještačke strukture u tom krajoliku – rekao je dr. Kennedy.

Najmanja vrata su dužine 13 metara, dok ona najduža imaju 518 metara. Brojne strukture imaju više kamenih zidova koji prave pravougaoni dizajn, dok drugi – nazvani vrata tip I, imaju jedan zid s gomilama kamenja na krajevima.

Astronomsko značenje?

Većina ih je otkrivena putem satelitskih snimaka te još nisu provedena konkretna arheološka ispitivanja, a ranije analize su otkrile na hiljade kamenih struktura koje čine geometrijske uzorke širom Bliskog istoka. Oni uključuju dva uzorka u obliku točka koji su stari oko 8500 godina.

Neki od njih, pronađeni u jordanskoj oazi Azraq, izgledaju kao da imaju astronomsko značenje, izgrađeni tako da su bili usklađeni s izlaskom sunca pri zimskom solisticiju.

Drugi tipovi struktura, poput tzv “zmajeva”, koristili su se za lov životinja, a u poljima lave pronađeno je još struktura u obliku točka.

Dr. Kennedy ističe kako su nam nužna daljnja arheološka istraživanja kako bismo saznali više o tim vratima.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti