Otkriven 1000 godina star kanu koji su koristile drevne Maje (FOTO)

Izuzetno rijedak kanu pronađen je gotovo potpuno netaknut, potopljen u slatkovodnom bazenu poznatom kao vrtača, u blizini ruševina Chichen Itze

U južnom Meksiku otkriven je u očuvani drveni kanu koji su koristile drevne Maje, a za koji se procjenjuje da je star više od hiljadu godina.

Izuzetno rijedak kanu pronađen je gotovo potpuno netaknut, potopljen u slatkovodnom bazenu poznatom kao vrtača, u blizini ruševina Chichen Itze, nekad velikog grada Maja u kojem se mogu pronaći pomno izrezbareni hramovi i visoke piramide.

Kanu je bio dugačak nešto više od 1,6 metara i širok 80 cm, a vjerovatno se koristio za transport vode iz vrtače ili pohranjivanje ritualnih ponuda, navodi se u saopštenju meksičkog instituta za antikvitete INAH .

Institut je ovo izvanredno otkriće opisao kao “prvi potpuno očuvani kanu” na tom području, dodajući da će stručnjaci s pariškog univerziteta Sorbonne pomoći u analizi dobro očuvanog drveta kako bi se tačno utvrdila njegova starost i vrsta.

Takođe će naručiti trodimenzionalni model kanua, kako bi se olakšalo daljnje proučavanje i omogućila izrada replika.

Kanu okvirno potiče iz razdoblja između 830. i 950. godine nove ere, pri kraju klasičnog zenita civilizacije Maja, kada su deseci gradova širom današnjeg južnog Meksika i Srednje Amerike napredovali uz pomoć velikih ljudskih dostignuća u matematici, pisanju i umjetnosti.

Pronađen je dok su radnici koji su gradili turistički željeznički projekat istraživali područje oko vrtače, koja se nalazi u blizini dijela projekta koji će se povezati s Cancunom, glavnim turističkim odredištem u Meksiku.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti