Otkriće: Prve kamikaze bili su zapravo Srbi

Prvi pilot koji je izveo samoubilački čin bio je Vojislav Popović, komandant 42. lovačke eskadrile

Prije više od 50 godina otkrivena je jedna od velikih tajni iz Drugog svjetskog rata. U tadašnjim ‘Novostima’ objavljena je priča o tome kako su srpski piloti bili preteče japanskih kamikaza, čiji su piloti samoubice takve akcije počeli poduzimati tri godine kasnije.

Priču je ispričao penzionisani pukovnik Ratnog vazduhoplovstva Dušan Ćirović. Prvi pilot koji je izveo samoubilački čin bio je Vojislav Popović, komandant 42. lovačke eskadrile.

“Uzletio je među prvima, uvijek je bio takav. Od podoficira inžinjerca postao je oficir. A onda je tog 6. aprila 1941. poveo nekoliko aviona svoje eskadrile u neravnopravnu bitku. Vjerovatno je vidio svoje prijatelje kako padaju pogođeni neprijateljskom vatrom i da Nijemcima ne mogu ništa. Možda je, kad je donio takvu odluku, ostao i bez municije”, rekao je Ćirović, koji dalje priča:

“Usmjerio je svoj avion na prvi neprijateljski dvomotorac. Iz naglog zaokreta, nisko nad tlom udario je trupom svog aviona u krilo njemačkog aviona, pa se zajedno s njim srušio i poginuo. Ostaci oba aviona su pronađeni, ali tijela nikad.”

Odmah za Popovićem sličnu je stvar učinio i poručnik Milorad Tanasić Šapčanin koji je vidio šta je učinio komandant eskadrile, pa je slijedio njegov primjer. Kad je vidio da mu je avion izrešetan, a upravljačke komande su još funkcionisale, učinio je isto što i Popović. Udario je neprijateljski avion u vazduhu i junački poginuo.

Beograđanin Đorđe Cvetković Ciga narednik pilot-lovac, tog je dana branio Podgoricu. Poginuo je na svoj 29. rođendan. Prije toga oborio je dva italijanska bombardera ‘Savoia’. Upustio se nakon toga u bitku protiv lovaca koji su štitili bombardere napadače. Kad mu je nestalo metaka zaletio se u treći bombarder, zapalio ga i s njim izgorio.

Kako je Ćirović ispričao, Japanci su s takvom praksom napada počeli tek od aprilaa 1944. godine i kamikaze su ostale sinonim za pilote samoubice.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti