PRIČA O ŠUMSKOJ SVASTICI: Ostala neprimjećena sve do 1992.! (FOTO)

Veo tajne okružuje porijeklo svastike koja je otkrivena tek slučajno

U ljudskoj je prirodi tražiti logično objašnjenje za sve, no kad je borova šuma procvjetala u obliku kukastog krsta, teško je bilo pronaći nekog smisla u tome. Nedaleko od sjeveroistočnog njemačkog grada Zernikov, uzorak stabala ariša pokriva oko 3600 kvadratnih metara.

Ono što je neobično, osim porijekla ovih simbola koji izgledaju kao da ih je stvorila sama priroda, je to što su se javili upravo u istočnoj Njemačkoj, koja je desetljećima bila pod komunističkim režimom te mahnito eliminisala svaku poveznicu s nacizmom.

Pretpostavlja se da je taj kukasti krst posađen u vrijeme Hitlerove vladavine, tokom 1930-ih, no i dalje se ne zna ko ga je, kada tačno i ponajprije zašto posadio.

Nekoliko sedmica u proljeće i u jesen, boja lišća se mijenja i pruža kontrast tamno zelenoj boji borove šume – u nedvojbenom obliku kukastog krsta. No, zbog kratkog trajanja tog efekta u kombinaciji s tim da se simbol može vidjeti samo iz vazduha rezultovali su time da je svastika bila neprimjećena dugo nakon pada nacističke stranke.

Jedna od teorija je kako su simbol napravili sami mještani kako bi tim činom pokazali odanost Hitleru i režimu. Druga teorija je da je simbol djelo lokalnog šumskog nadzornika i gorljivog nacista.

Navodno su je uočili i Sovjeti za vrijeme postojanja Istočne Njemačke, no nisu učinili ništa da je maknu, a Amerikanci su 1976. osim kukastog krsta snimili i brojeve 1933. u šumi u njemačkom Hesseru. I za ta stabla je nepoznato ko ih je posadio.

Branderbuške vlasti su iz brige za ugled svoje regije te iz straha da bi se tamo mogli početi okupljati neonacisti naredili brisanje šumskih simbola te su 1995. uklonili 43 od 100 “nacističkih” stabala. Ipak, preostala su stabla i dalje činila kukasti krst, pa je on bio vidljiv i 2000.

U razdoblju do danas je šuma iz državnog vlasništva prešla u ruke privatnika koji je odbio posjeći je.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti