Otkriće nevjerovatne vikinške kružne tvrđave

Arheolozi su opisali impresivnu utvrdu u časopisu Antiquity, sagrađenu u savršeno kružnom aranžmanu, za koju se vjeruje da ju je izgradio zloglasni Viking i danski kralj Harald Plavozubi. Ovo je peta ovakva građevina otkrivena u Danskoj od 1930-ih

O Vikinzima najčešće mislimo kao o prelaznoj kulturi, koju definišu plovidbe po otvorenom moru, pljačkanje sela, i donošenje plijena u svoja naselja. No, sve veći broj dokaza i arheoloških iskopavanja postepeno mijenja sliku koju imamo o ovim norveškim pomorcima, a utvrda otkrivena u Danskoj sugeriše da su Vikinzi bili mnogo više od onog što se dosada mislilo.

Ovo u potpunosti mijenja opšte mišljenje o Vikinzima, jer pokazuje da su tokom srednjeg vijeka gradili kompleksna, tehnološki napredna naselja.

Pomenuta tvrđava, Borgring, pronađena je južno od Kopenhagena na ostrvu Zelandu. Iako na površini zemlje unutar i okolo tvrđave nema mnogo toga, jer je zemlja stoljećima bila orana, vazdušna istraživanja obavljena pomoću LIDAR sistema pokazuju ostatke kružne utvrde do nevjerovatnih detalja. Koristeći se ovim kao obrascem, arheolozi su uspjeli otkriti čitav niz artefakata koji pokazuju o koliko kompleksnoj strukturi je zaista riječ, i kakvi su u to vrijeme morali biti društvo i njegova kultura.

Savršeno kružni raspored bedema, izgrađenih od zemlje i drveta, prečnika 144 metara, pokazuje nevjerovatnu vještinu gradnje. Istraživači su otkrili popločane drvene kocke i četvero vrata, kao i nakit i izuzetno očuvanu stolarsku kutiju s tokarilicom i dlijetima. Iz godova drvenih greda utvrđeno je da je tvrđava sagrađena između 970. i 980. godine, tokom vladavine Haralda Plavozubog.

Dokazi sugerišu, međutim, da je tvrđavu dočekao brutalni kraj. Arheolozi su pronašli znakove napada na strukturi, a dva ulaza, odnosno vrata su izgorila u većoj mjeri. Ko je odgovoran za uništenje utvrde ne zna se, ali se zna da Haraldu Plavozubom nije nedostajalo neprijatelja.

Tim naučnika koji stoji iza ovog otkrića tvrdi da se odgovor možda krije u istorijskoj činjenici starog suparništva sa švedskim vikinzima, jer se utvrda nalazi u neposrednoj blizini južnog vrha Švedske. Ne samo to – postoje izvještaji od samo nekoliko decenija kasnije o tome kako su se Danci i Šveđani borili na Baltičkom moru koje razdvaja dvije nacije, nedalego od opljačkanog uporišta.

Ipak, radi se o pukom nagađanju, ali s vremenom i daljnjim iskopavanjima mogli bismo saznati više o sudbini ove jednom impresivne tvrđave.

Izvor: impulsportal.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti