LJUBAV I HLADNI RAT (1963): Najkreativniji bijeg iz Istočnog u Zapadni Berlin – ‘prelet’ autom kroz checkpoint!

Ljubav je razlog zbog kojeg se Heinz Meixner odlučio na odvažan potez

Radeći u Istočnom Berlinu Austrijanac Heinz Meixner se zaljubio u Margarete Tharau. Međutim, vlasti su joj odbile dati dozvolu da se uda za njega u njegovoj domovini.

Meixner je tada odlučio izvući i nju i buduću punicu pod vlastitim uslovima.

Unajmio je mali kabriolet, Austin-Healey Sprite, uklonio mu vjetrobransko staklo i ispustio malo vazduha iz guma kako bi automobil bio još niži. Dana 5. maja 1963. godine, malo poslije ponoći, s budućom suprugom i njezinom majkom koja se sakrivala u pozadini, stigao je na poznati hladnoratovski granični prelaz između dva Berlina – Checkpoint Charlie.

Odlučio je da prođe ispod rampe koja je bila visoka 95 cm. Prethodno, prelazeći granicu sa motorom nekako je uspio izmjeriti visinu rampe dok je stražar bio zauzet pregledanjem njegovog pasoša.

Buduća supruga se sklupčala u malom prostoru iza njegovog sjedišta. Punica se nalazila u još manjem prostoru, prtljažniku, okružena sa 30-tak cigli koje je Meixner poredao kako bi je zaštitio od eventualne pucnjave.

Kada je došao do mjesta na kojem je bila kontrola, sagnuo se i stisnuo gas te prošao ispod barijere u Zapadni Berlin.

Nakon što su se američki stražari oporavili od šoka zbog ovog ‘ukazanja’ koje se materijaliziralo iz ranojutarnjeg mraka, dočekali su Heinza Meixnera, Margarete Thurau i njenu majku.

Meixner je rekao Amerikancima: “Mislio sam da će stražarima trebati tri sekunde da izvuku oružje kad shvate šta radim. Znao sam da će Margaretinu majku zaštititi cigle. Osjećao sam da imam otprilike pola metra prednosti prije nego se to desi … A sad  – sad se možemo vjenčati!”

Izvor: rarehistoricalphotos.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti