Objavljen tajni dopis: Iznad nas je 2014. eksplodirao svemirski objekt, sumnjaju da sadrži život

Jako sam uzbuđen od same pomisli da na Zemlji imamo komade meteora koji su stigli izvan našeg Sunčevog sistema i da znamo gdje se nalaze, kaže naučnik koji je prvi ‘otkrio’ ovaj meteor …

Meteor koji je eksplodirao iznad Papue Nove Gvineje 2014. godine stigao nam je iz drugog zvjezdanog sistema, piše u dopisu kojeg je objavio USSC (američka komanda za svemir).

U studiji “Discovery of a Meteor of Interstellar Origin” objavljenoj 2019.  godine stoji kako se radilo o manjem nebeskom tijelu promjera manjeg od pola metra, koje je izgorilo u našoj atmosferi u januaru 2014. godine. Kroz svemir je ovaj meteor prošao brzinom većom od 210.000 kilometara na sat, što je dosta brže od većine meteora koji prolaze našim sistemom.  Prema rezultatima ove studije i istraživanja, okupljeni naučnici tvrde da s 99 posto sigurnosti mogu reći kako je ovaj meteor “stigao iz nekog drugog planetarnog sistema ili zvijezde u našoj galaksiji”.
Iako je rad objavljen 2019. godine, američka vlada ga je sve do aprila 2022. godine, u principu ignorisala. Nisu ga htjeli objaviti ni u naučnim časopisima. Međutim, naučnici koji su tada radili na studiji sad su dobili priznanje. Amir Siraj, šef jednog odjela astrofizike na Harvardu, koji je radio na ovom projektu, nakon što su vlasti priznale kako je riječ o međuzvjezdanom objektu, želi nastaviti istraživanje.
Objekt je izgorio negdje iznad Tihog okeana, pa postoji šansa da se njegovi dijelovi nalaze na dnu mora. Siraj u saradnji s drugim naučnicima želi pokrenuti ekspediciju koja bi ‘pročešljala’ pod okeana u potrazi za tragovima misterioznog meteorita.
– Jako sam uzbuđen od same pomisli da na Zemlji imamo komade meteora koji su stigli izvan našeg Sunčevog sistema i da znamo gdje se nalaze. Ali treba priznati i reći da je pronalazak komada meteora jako teška misija – rekao je.

Do nedavno smo smatrali da je prvi međuzvjezdani objekt u našem sistemu bilo svemirsko tijelo Oumuamua, koje su istraživači primijetili 2017. godine. Dio naučne zajednice smatra kako je taj objekt bio dio neke vanzemaljske tehnologije. A šta kažu za ovaj meteor iz 2014. godine? Pa da postoji šansa da na sebi nosi dokaze o postojanju vanzemaljaca, ali i da bi potencijalno mogli sadržavati nove oblike života …
Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti