Novo podzemno arheološko otkriće pored Stonehengea kružnog je oblika i ima prečnik dva kilometra

Otkriveno je više od 20 masivnih okana koja datiraju od prije 4.500 godina

stonehenge1

Tragovi misterioznih zdanja otkriveni su ispod površine zemlje na neolitičkom nalazištu pokraj Stonehengea. Daljinskim istraživanjem pronađeno je najmanje 20 okana koja su poredana u obliku kruga većeg od dva kilometra. Masivna prethistorijska okna prečnika su većeg od 10 metara i sežu 5 metara u dubinu.

Naučnici su koristili radiokarbonsko datiranje pomoću kojeg je utvrđeno da su jame iskopane u neolitičkom razdoblju prije više od 4.500 godina.

Novootkriveno zdanje okružuje Durrington Walls, nalazište velikog neolitičkog naselja poznatog i pod imenom Superhenge te manji prethistorijski krug Woodhenge, koji su udaljeni oko 3 kilometra sjeveroistočno od Stonehengea.

Na prvi pogled naučnici su mislili da je riječ o prirodnoj pojavi, ali su kasnijim geofizičkim istraživanjima ustanovili pravilnosti masivnih razmjera među oknima.

Iako svrha okana nije još potvrđena, pretpostavlja se da su služila kao granica sa svetim područjem. Takođe, arheolozi napominju da im ovo zapanjujuće otkriće omogućuje novi uvid u život i vjerovanje naših neolitičkih predaka.

 Izvor: bug.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti