Novo otkriće o nordijskim ratnicima: Vikinzi na svojoj odeći nosili natpis “Allah”? (FOTO)

Istražujući odjeću koju su nosili Vikinzi, švedski arheolozi pronašli su dokaz o povezanosti tog nordijskog plemena i Islama.

Nova istraga o vikinškim odjevnim predmetima – pronađenim u grobovima 9. i 10. vijeka – mijenja uvid u to kakve su kontakte imali Vikinzi i muslimani.

Za otkriće je zaslužna Annika Larsson, arheolog sa Univerziteta u Upsali koja je primjetila neuobičajene šare na tkanini.

“Nisam mogla da ih shvatim, a onda sam se sjetila da sam slične dizajne vidjela u Španiji na mavarskim tekstilima”, rekla je Larsson za BBC.

Pod lupom je vidjela da se ne radi o vikinškim šarama, već o arapskom kufskom stilu i prepoznala riječi “Ali” i “Allah”.

Međutim, Stephennie Mulder, vanredna profesorica Islamske umjetnosti i arhitekture na Austin univerzitetu u Teksasu, dovela je ovu teoriju u pitanje tvrdeći da je Larssonova napravila veliku grešku.

Naime, ona je na društvenoj mreži Twitter objasnila da Vikinzi imaju “vrlo dobre veze” sa arapskim svijetom, ali da je na njihovoj odjeći, koja potiče iz 10. vijeka, zapravo korišten kvadrat Kufic, stil arapske epigrafije koji se često može vidjeti u arhitekturi Irana poslije 15. vijeka.

“Ovdje postoji veliki problem u vezi između medija i stručnjaka koji su trebali biti konsultovani za provjeru ovih tvrdnji. Dragi cijeli svijete: Vikinški ‘Allah’ tekstil zapravo ne krije riječ ‘Allah’ na sebi. Vikinzi su imali veze sa arapskim svijetom, ali ovaj tekstil ne. Svakako, zaključak je da su Vikinzi veoma cijenili arapsku kulturu”, napisala je Stephennie.


Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti