Nostalgija za Titom se vidi: “Jedna stvar i dalje ujedinjuje narode od Vardara pa do Triglava …”

Tito je na međunarodnom planu bio jedna od najvažnijih političkih figura svog vremena

“SFR Jugoslavija je davno prestala postojati, ali jedna stvar ujedinjuje narode od Slovenije do Makedonije, svi se sjećaju gdje su bili 4. maja 1980. kada je jugoslovenski predsjednik Tito preminuo u 88. godini”, piše britanski Independent, dodajući da se “deset godina nakon Titove smrti, nekadašnja federacija raspala se u krvavim sukobima.”

Nostalgija je rezultat ratnih drama

Francuska novinska agencija France presse u svom tekstu naslovljenom “40 godina nakon Titove smrti, nostalgija za izgubljenim svijetom”, između ostaloga podsjeća kako je Slovenija prva napustila Jugoslaviju, a zatim su to učinile Hrvatska, BiH i Makedonija, te nekoliko godina kasnije i Crna Gora, a na kraju i Kosovo koje je proglasilo nezavisnost.

“Nostalgija za bivšom Jugoslavijom djelomično se objašnjava užasnim dramama nastalim nakon raspada”, piše AFP, dodajući kako se i danas ljudi okupljaju na godišnjicu Titove smrti, posebno u njegovom rodnom Kumrovcu. AFP takođe navodi da se nostalgija vidi u svim bivšim republikama bivše Jugoslavije: “Nije rijetko da u Sloveniji mladi nose majice u znak sjećanja na bivšeg predsjednika”. U Subotici, dodaje agencija, postoji “Yugoland park”.

“Za vrijeme Titovog života njegovi su mu se sunarodnjaci divili i poštovali ga, a godinama nakon smrti to poštovanje je još uvijek prisutno”, piše novinar austrijske novinske agencije APA.

Austrijska agencija donosi i brojne pojedinosti iz Titove biografije, ističući u uvodu kako je Tito “na međunarodnom planu bio jedna od najvažnijih političkih figura u vremenu nakon Drugog svjetskog rata”.

“Iza fasade ‘bratstva i jedinstva’ pojavio se u drugoj polovici osamdesetih godina nacionalizam koji je bio u punom zamahu. U Srbiji je Tito tako postao jedan od najomraženijih političara”, dodaje APA.

Izvor: metro-portal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti