NOSTALGIJA: Makedonac sa suprugom otvorio jugoslovensku pekaru koja nudi jedinstvena peciva, s prostora cijele ex Yu (FOTO)

Restoran su otvorili Mitre i Katerina Krajoski, iz Makedonije. Ova, jugoslovenska pekara, budi pravu nostalgiju kod svih koji su nekada voljeli a vole i dan danas Jugoslaviju.

Pekara koja služi evropska peciva je neuobičajena u Singapuru. Još rjeđi je njen naziv – “Jugoslovenska pekara”, nastao po zemlji koja više ne postoji. Par, koji ima dvoje djece započeo je s kafićem u tržnom centru Katong V prošlog jula, a proširio se s drugim lokalom u Citylink Mall-u u aprilu ove godine.

“Ovo nije uobičajena komercijalna pekara. Pratimo domaće recepte za koje je potrebno više vremena za izradu, ali je bolje”, kaže Mitre za 8days.sg. “Postoje slatkiši koji se obično prave kada je proslava.” 

To uključuje burek, pecivo čije porijeklo datira još iz Otomanskog carstva. Dolazi ili kao pita ili u obliku tijesta, punjena slatkim ili slanim nadjevom. Tu je i bajadera, hrvatska pralina od tamne čokolade sa slojevima lješnjaka.

Iako par potiče iz Makedonije, Mitre kaže da je svojoj pekari dao ime “Jugoslavija”, jer su njegova peciva iz cijele ex Jugoslavije, uključujući Srbiju, Bosnu i Hrvatsku. Nakon Titove smrti 1980. godine, republike su se postepeno odvajale da bi formirale svoje nezavisne države, a Jugoslavija je raspuštena 2006. godine kada su se Srbija i Crna Gora posljednje razdvojile. Mitre i Katerina u svojim pekarama služe domaću baklavu, omiljeni delikatni desert napravljen od slojeva filo tijesta, sjeckanih orašastih plodova i bogatog šećernog sirupa.

Izvor: nova-yuga.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti