Šanse da nas ovaj asteroid udari su 0,026 posto. Ali ako udari, bit će to kao 150 Hirošima

Svake godine Zemlju pogode deseci sitnih asteroida i ne izazovu nikakve probleme, no veći asteroid mogao bi pokrenuti kataklizmičke događaje.

Jedan takav nazvan je 2009 JF1 i otkriven je 2009. godine. Naučnici se sad boje da bi u martu 2022., tačnije 6. marta u 8: 34, mogao biti neugodno blizu Zemlje, a možda je čak i pogoditi.

Tačnu putanju asteroida, pojašnjavaju u NASA -i, vrlo je teško predvidjeti jer na nju mogu uticati brojni faktori. No, uprkos tome, naglašavaju, kako su šanse da 2009 JF1 udari Zemlju 1:3800 odnosno 0,026 posto.

 – Neki asteroidi i kometi prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji –  objašnjavaju iz NASA-e.

Naučnici: Male su šanse da udari u zemlju

Upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatizovanog sistema Sentry. Taj sistem automatski i kontinuirano skenira najnovije kataloge asteroida ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Prema posljednjim podacima Asteroid 2009 JF1 nalazi na udaljenosti većoj od 375 hiljada kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi. Predviđa se da će pored Zemlje proletjeti brzinom od 65.293 kilometra na sat.

Asteroid je imao otprilike 13 metara u prečniku kad su ga uočili 2009. Iako to ne zvuči strašno, u kombinaciji s brzinom kojom se kreće, njegov udarac u Zemlju mogao bi uzrokovati eksploziju jednaku eksploziji 230 kilotona dinamita odnosno poput 150 atomskih bombi koje su eksplodirale iznad Hirošime.

Naučnici ipak ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari u Zemlju male, ali da kamenje koje se obično odlomi od asteroida može ući u atmosferu i napraviti spektakularnu meteorsku predstavu na nebu.

Ako se zbog nekog razloga, putanja ovog asteroida ipak promijeni, svemirske agencije širom svijeta rade na zajedničkom ‘planu B’  kojim bi presrele asteroid i preusmjerile ga dalje od Zemlje.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti