NLO iznad Pule, detektivski zadatak

Tijekom 27.07.2020. dana javio se čitatelj Denis Radolović sa snimcima čudne svjetlosti na noćnom nebu iznad Pule.

Godinama prijateljujem i surađujem s mojim dragim prijateljem Diegom Bosuscom, mnogima poznatijim kao PTICA iz kultnog benda KUD IDIJOTI. Istarski portal REGIONALEXPRESS.hr djelo je njega i kolege Dr.FRICA. Evo za naš, astronomski portal kako smo razriješili još jedan NLO slučaj.

Redakciji REX-a tijekom 27.07.2020. dana obratio se čitatelj Denis Radolović sa snimcima “čudne svjetlosti” na noćnom nebu iznad Pule. Prema njegovim riječima; “u 03:49, nedjelja rano ujutro, vidio sam izrazito svjetlu točku koja se nalazila ne baš visoko na nebu iznad vodotornja na Vidikovcu.” Mobitelom je fotografirao svjetlu pojavu na nebu i načinio video snimku. Na istima se vidi svjetla točka koja “stoji na nebu i vrši kretnje, čiji se sjaj pojačava i smanjuje, a u nekim trenutcima se pretvara u kružni objekt s prstenom, uočena su i simetrično raspoređena plava svjetla.

Kako bi se razriješio misterij NLO-a iznad Pule, redakcija je kontaktirala astronoma Marina Tumpića i autora snimljenog materijala Denisa Radolovića koji su zajedno tijekom tadašnjeg popodneva ubrzo došli do odgovora. NLO iznad Pule je planet Venera, a plava svjetla odraz pozadinskog osvjetljena ekrana na naočalama autora snimaka.

Marino Tumpić:
U telefonskom pozivu Dorijana Vrkljana i prezentaciji “problema” NLO-a iznad Pule, bilo je vrlo vjerojatno kako je snimljena svjetlost zapravo zvijezda Danica, Zornjača ili u naravi planet Venera. Tijekom dana Denis i ja smo dogovorili susret u njegovom stanu na poziciji snimanja čudne svjetlosti. Pregledom zvjezdanih atlasa u narečeno vrijeme, s pozicije snimanja ustanovili smo kako je položaj čudne svjetlosti potpuno podudaran s pozicijom Venere na nebu u to vrijeme.

Tajanstveni kružni objekt.

Kretnje svijetle točke nastale su zbog trešnje mobitela prilikom snimanja i zumiranja kada se iste pojačavaju. Pretvaranje svijetle točke u veći krug koji na kraju dobiva i prstenove posljedica je računalnog algoritma mobitela koji pokušava fokusirati objekt, a to ne može načiniti u uvjetima nedovoljnog osvjetljenja. Plavi artefakti su odraz pozadinskog osvjetljenja na naočalama gosp. Radolovića s obzirom da je odraz stakla ispred objektiva kamere isključen, kako je sniman s neostakljene terase. Ovo je zanimljivo s obzirom da je mobitel bez znanja vlasnika tijekom formiranja fotografije očigledno upotrijebio i prednju (selfie) kameru te je takao nastao nejasni odraz.

Moram istaknuti kako je gosp. Radolović nakon našeg telefonskog razgovora koji je prethodio susretu i moje opaske kako bi se izgledno trebalo raditi o Veneri, i sam nakon kraćeg istraživanja po internetu došao do istog zaključka. Na svojim je fotografijama napravio odličnu stvar, a to je snimanje i pejzažnih motiva koji naknadno omogućavaju laku i brzu dedukciju što se i gdje vidjelo.

Zagonetno plavo svjetlo.

U konačnici, svi smo ponešto naučili, a Venera se još jednom pokazala kao izuzetno zanimljiv i ne baš odveć rijetko, krivac za viđenja NLO-a. Zahvaljujem gosp. Radoloviću na vremenu koje je izdvojio da još jedan slučaj neidentificiranog letećeg objekta u kratko vrijeme pretvorimo u poznati leteći objekt (pojavu).”

Ne mogu, a da kod “presumpcije nevinosti NLO-a” ne dotaknem i fotografije naših, pravih, istarskih NLO (Na-morskih pLovećih Objekata, op.a.) Berge Istra, Vanga, Adria, Brioni koji bi, da ih je danas moguće nekim čudom teleportacije kroz vrijeme i prostor usidriti u Pulskoj luci, izazvali valjda jednako zanimanje domaćih i gostiju, kao da NLO sleti u Arenu.

Izvor: zvjezdarnica.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti