NJEMAČKA NUDI POSAO BALKANCIMA: Evo šta treba da znate ako želite posao u najjačoj evropskoj ekonomiji

Lista deficitarnih zanimanja u Njemačkoj svakim danom sve više raste, a najviše se traži osoblje u zdravstvu, prije svega medicinske sestre. No, posao će u kratkom roku pronaći i informatičari, inženjeri te matematičari.
Njemačka je spremna za novi talas gastarbajtera, a nezaposlenost u Nemačkoj na najnižim je granama u poslednjih nekoliko decenija. Dobra je to vijest za sve one koji svoju priliku vide izvan granica Balkana, jer će u Njemačkoj, za svoj rad biti dobro plaćeni.

Osim inženjera, matematičara i informatičara koji u Njemačkoj već duže vrijeme lako pronalaze posao, njemačko tržište u stalnom je deficitu medicinskog osoblja, pri čemu su posebno tražene medicinske sestre i njegovatelji. No, vrlo dobre šanse za pronalazak posla imaju i zanatlije.

Do posla u Njemačkoj relativno se lako dolazi. Glavni uslovi su, uz stručno obrazovanje, radno iskustvo i spremnost na rad. Prednost pri zapošljavanju imaju kanditati koji znaju njemački, ali i oni koji su visoko motivisani za njegovo učenje.

Hrvatima iz Hrvatske i BIH, njemačko je tržište u potpunosti otvoreno, što nije slučaj sa Srbima, Makedoncima i ostalima, koji se nešto više muče s birokratijom i kojima dobijanje radne dozvole traje mjesecima, pa se mnogi od njih za pomoć obrate specijalizovanim agencijama koje im, uz novčanu naknadu, čitav proces znatno olakšavaju.

Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage Njemačka godišnje gubi milijarde eura pa njemačka vlada nudi niz pogodnosti za kvalitetnu i visokobrazovanu radnu snagu iz inostranstva.

Izvor: Webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti