NEVJEROVATNO OČUVANI: Arheolozi su otkrili 4.500 godina staru mrežu drevnih autoputeva u Saudijskoj Arabiji

Avenije, koje se vide vazduha se protežu stotinama, možda čak i hiljadama kilometara, a sa njihovih bočnih strana su kameni spomenici od kojih velika većina u stvari predstavlja grobnice

 

Stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Australije sproveli su opsežnu istragu tokom prošle godine, koja je uključivala mjerenja iz vazduha koja su sprovedena helikopterom, ispitivanje terena i iskopavanje i ispitivanje satelitskih snimaka.

U nalazima objavljenim u časopisu Holocene u decembru, oni su naveli da su “pogrebne avenije” koje se protežu kilometrima u sjeverozapadnim arapskim oblastima Al-‘Ula i Kajbar do nedavno bile malo ispitivane.

“Ljudi koji žive u ovim oblastima znaju za njih hiljadama godina”, rekao je istraživač Matthew Dalton za CNN. “Ali mislim da se nije znalo koliko su razgranati sve dok nismo dobili satelitske snimke”.

Dalton je rekao da se pogrebne avenije, koje je vidio iz helikoptera, protežu stotinama, “možda čak i hiljadama kilometara”.

“Često ćete naći da današnji glavni putevi prate iste rute kao i avenije, jer su obično najkraći put između dva mjesta na koja idu”, rekao je Dalton. “I zapravo, u nekim slučajevima, same grobnice su toliko gusto postavljene da ne možete a da ne hodate samom drevnom rutom, jer ste na neki način opkoljeni grobnicama.”

Same grobnice su uglavnom u obliku privjeska ili prstena. Prstenaste grobnice obuhvataju mogilu okruženu zidom do dva metra visine, dok privjesci imaju “lijepe repove”.

Koristeći radiokarbonsko datiranje, istraživači su utvrdili da koncentrisana grupa grobnica datira između 2600. i 2000. godine prije nove ere, iako su grobnice nastavile da se koriste sve do prije oko 1.000 godina.

“Ove grobnice su stare 4.500 godina i još uvijek stoje na svojoj prvobitnoj visini, što je zaista izuzetno”, rekla je istraživač Melissa Kennedy za CNN. “Mislim da je to ono što Saudijsku Arabiju posebno izdvaja od ostatka regiona – sam nivo očuvanosti je nevjerovatan”.

Ona vjeruje da su u grobnicama sahranjeni ili pojedinci ili male grupe, a tim je otkrio oko 18.000 grobnica duž pogrebnih avenija, od kojih je 80 uzorkovano ili iskopano radi istraživanja.

Istraživači misle da je upotreba ruta prethodila grobnicama, i još uvijek nisu sigurni zašto su grobnice izgrađene duž puta – iako je Kennedy ukazala na slične običaje povezane sa vlasništvom nad zemljom u Grčkoj i Rimu u kasnijoj istoriji.

“Način pokazivanja vlasništva bi možda mogao biti jedan od razloga zašto su grobnice izgrađene”, rekao je Dalton. “I možda postoji element sahrane najmilijih uz put koji su najčešće koristili kako bi ih se sjećali”.


Sljedeći korak za tim biće da uradi još datiranja i vrati se na teren, prije nego što analizira svoje podatke. I vjerovatno će usljediti još otkrića, a Dalton kaže da bi se putevi mogli protezati čak i do Jemena, posebno pošto se slične grobnice nalaze i u toj zemlji i u sjevernoj Siriji.

“Treći milenijum je tako važan vremenski period. Tada su izgrađene piramide. I tu je mnogo različitih kultura prvi put u interakciji jedna sa drugom u širokom obimu. Tako da je vidjeti izgled ovog monumentalnog pogrebnog pejzaža u ovom periodu zaista uzbudljivo”, rekla je Kenedi.

Izvor: hr.sott.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti