Nepoznato pismo: Misterija starija od 5.000 godina

U ranom bronzanom dobu, u jednom kratkom periodu između 3200. i 2900. godine p.n.e, na teritoriji današnjeg Irana, korišteno je pismo nazvano “i znakovni sistem”.

Ovo pismo je korišteno na vrlo širokom području. Najznačajnija kolekcija ovih zapisa čuva se u Luvru. Svi raniji pokušaji dekodiranja su propali.

U momentu kada je grad Susa, jedan od najstarijih gradova na svijetu, koji je kasnije postao prijestonica Elama, došao pod uticaj kultura sa iranske visoravni, započeo je protoelamitski period. Najstarije urbane strukture u okolini grada datiraju od 4000. godine p.n.e, dok su ruralni ostaci mnogo stariji.

Iako je bio jedan od zvaničnih jezika u Persijskom carstvu, elamitski jezik je tokom vremena nestao.

Profesor Joesph Dahl, rukovodilac Fakulteta orijentalnih studija na Oxfordu, do sada je dešifrovao oko 1.200 pojedinačnih simbola, međutim, mnogo ih je ostalo nepoznato. Velika kompleksnost znakova je najveća prepreka, tako da čak ni najosnovnije riječi nisu odgonetnute.

Dahl napominje da se zapisi teško dešifruju i zbog toga što su izvorni tekstovi puni grešaka – što otežava oblikovanje konzistentnih obrazaca. On smatra da nisu postojala ni ustaljena pravila, zbog čega se ne može očekivati ni tačnost u pisanju.

Međutim, britanski stručnjaci za drevnu pismenost objavili su da su na korak od razumijevanja najstarijeg nedešifrovanog pisma na svijetu. “Mislim da smo konačno na pragu otkrića”, rekao je profesor Dahl.

Ovaj optimizam temelji se na visokotehnološkom uređaju koji glinene pločice snima iz različitih uglova, nakon čega se stvara jedinstvena slika. Ova tehnologija omogućava najdetaljnije visoko-kvalitetne fotografije urezanih simbola.

“Kvalitet fotografija je nevjerovatan. Već 10 godina dešifrujem ovaj sistem, a sa ovom novom tehnologijom mislim da ćemo konačno uspjeti u tome”, rekao je profesor.

Što se samih podataka na pločicama tiče, niko ne očekuje da će se pronaći i riješiti ne-znam-kakvu misteriju. One se odnose na podatke zajednice koja je imala svoje vladare, na opis hijerarhije, prihode i vlasništvo nad zemljom. U svakom slučaju, ovo je jedan mali korak pri otkrivanju života naših predaka na ovoj planeti, o kojem zapravo, jako malo znamo.

Izvor: arheo-amateri.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti