Britanski arheolog zgranuo svijet: Tvrdi da je pronašao ostatke kuće u kojoj je Isus proveo djetinjstvo (FOTO)

Teorija o tome da je na toj lokaciji Isus proveo svoje djetinjstvo prvi put se pojavila u 19. vijeku, ali je odbačena u 1930-ima.

Poznati britanski arheolog tvrdi kako je dobro očuvana kuća u Nazaretu ustvari dom u kojem je Isus proveo svoje djetinjstvo. Građevina datira još od prvog vijeka pr.n.e. i u njoj se sad nalazi samostan Sestara iz Nazareta. 

Prvi puta teorija o tome da je na toj lokaciji Isus proveo svoje djetinjstvo pojavila se u 19. vijeku, potom je teorija odbačena u 1930-ima. Međutim, nakon 14 godina istraživanja profesor arheologije i istorije Ken Dark sa Univerziteta Reading tvrdi kako samostan stoji na ostacima kuće za koju su Nazarećani vjerovali da je bio Isusov prvi dom.  Profesor Dark je otkrio da su ljudi koji su živjeli na tom području u 3. vijeku vjerovali kako je to bio Isusov dom. Njegova analiza potvrdila je da ostaci zgrade datiraju u vrijeme prije nove ere te da su vidljivi dokazi kvalitetne izrade koji upućuju na to da je, ko god radio na njoj, imao znanje oblikovanja kamena. Ističe kako sve upućuje na to da je to bio tipičan dom. 

– Nema ničeg neobičnog o toj kući. Nije bila ni pretjerano siromašna, no nije bilo ni znakova velikog bogatstva. Bila je poprilično normalna. Ako je to bio zaista Isusov dom, nemamo razloga vjerovati da je odrastao u domu koji nije bio vrlo tipičan galilejski ruralni dom tog doba – kaže prof. Dark.

Terenske analize pokazuju da je u IV. vijeku pokraj te kuće sagrađena crkva. U V. vijeku na ostacima tog doma i crkve sagrađena je nova crkva i to u bizantskom stilu. Bila je detaljno ukrašena mozaicima i mramorom te odgovara opisu velike bizantske crkve iz VII. vijeka, za koju se tada vjerovalo da je lokacija Isusova doma te važno mjesto hodočašća vjernika.

– Mogu zaključiti prema antropološkim dokazima i usmenoj tradiciji da nema nikakvog razloga tvrditi da ne znamo je li to bio Isusov dom prije vremena kad je sagrađena prva crkva na tom području – rekao je profesor Dark.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti