Neopjevani junak radničke klase: Kako je David pobijedio Golijata u bokserskom ringu

Priča o Cinderella Manu priča je o izdržljivosti i snazi ljubavi. Govori nam o čovjeku koji je, u želji da prehrani porodicu, uspio postati bokserski šampion i neopjevani junak radničke klase.

Pravim imenom James Braddock, rođen je 1905. godine u New Yorku, u porodici siromašnih irskih imigranata. Odrastanje u zloglasnom Hell’s Kitchenu uključivalo je učestale ulične makljaže, u kojima su protivnici ovog kršnog momka, koji je s nepunih šesnaest težio oko devedeset kilograma, izvlačili deblji kraj. Svjestan činjenice da život na ulici rijetko kad ima sretan kraj, počeo je trenirati boks, a do dvadeset prvog rođendana je, zahvaljujući ubojitom desnom krošeu, bio prvak New Jerseya u poluteškoj kategoriji.

Nakon niza pobjeda, višestruka fraktura desne ruke udaljila ga je iz ringa – zauvijek, kako se činilo. Zaposlio se na dokovima, gdje je od jutra do večeri obavljao najteže fizičke poslove. Nikad se nije žalio: kod kuće ga je čekala supruga Mae, lijepa i za ono vrijeme neuobičajeno slobodoumna žena, koja mu je podarila troje djece.

Baš kad se činilo da Braddockov život počinje dobijati obrise normalnosti, došlo je do najveće finansijske krize u američkoj istoriji, Velike depresije, koja je porodicu ostavila bez izvora prihoda. Neko su vrijeme živjeli od socijalne pomoći, ali je ponosnom Braddocku to teško padalo. Odlučio se boriti onako kako je najbolje znao – šakama.

Niko nije vjerovao da će uspjeti. Nazivali su ga gubitnikom, starkeljom, otpisanom zvijezdom. On je, međutim, ponovno počeo nizati pobjede, a ljevica koju je razjačao radeći na dokovima postala je njegovo najmoćnije oružje. Preko noći, nezaposleni lučki radnik prometnuo se u sportsku nadu. Noseći snove obespravljenih na leđima, ponovno se uzdigao među najbolje, da bi potom učinio nešto nezamislivo: odlučio se boriti sa svjetskim prvakom u teškoj kategoriji Maxom Baerom, gorostasom koji je ubio čak dvojicu protivnika u ringu!

Do istorijskog susreta došlo je 13. juna 1935. godine, a mediji su ga, ne dajući Braddocku ama baš nikakve šanse, nazivali duelom Davida i Golijata. Kad je sve bilo gotovo, publika je u šoku gledala kako sudac proglašava novog svjetskog prvaka Braddocka. Inspirisan pričom o jednom od najspektakularnijih povrataka u sportskoj istoriji, novinar Damon Runyon Braddocku je dao nadimak pod kojim ga danas pamtimo – Cinderella Man.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti