PROMOVIŠE ANTIFAŠISTIČKI TURIZAM I VOZI TITOVU LIMUZINU: “Uvijek kresne iz prve!” (FOTO)

Zvonko Pervan turistički radnik privatnik i vlasnik hotela u Vrgorcu u svojim je rodnim Kokorićima obnovio četrnaest kamenih kuća u kojima razvija seoski turizam. Jednu je posvetio Titu.

Njemu je Tito svjetionik mira, na njegovom je grobu na Dedinju kao mladi vojnik držao počasnu stražu, a danas mu je u Vrgorcu, u zaseoku Kokorići sagradio kuću koju je pretvorio u muzej sa više od stotinu eksponata i petstotinjak knjiga koje podsjećaju na prošlo doba u kojem je Tito vladao.

Posvetio kuće Stipi Božiću, Tinu Ujeviću…

Zvonko Pervan turistički radnik privatnik i vlasnik hotela u Vrgorcu u svojim je rodnim Kokorićima obnovio četrnaest kamenih kuća u kojima razvija seoski turizam. Ono što je zanimljivo u cijelom projektu je da te kamene kuće imaju svoju prepoznatljivost. Naime za staru kamenu kuću u kojoj je rođen njegov pradjed Pervan Prže Mali koji je ugostio poznatog putopisca Alberta Fortisa tvrdi da je prema dokazima upravo rodna kuća Hasanaginice. Drugu je kuću sa svim zanimljivim eksponatima posvetio poznatom svjetskom alpinisti Stipi Božiću koji svoje korijene vuče iz vrgoračkog kraja. Još jedna kuća uređuje se i biti će posvećena velikanu hrvatske riječi pjesniku Tinu Ujeviću za kojega Pervan po saznanjima svojih predaka kaže da je upravo u vrijeme dok mu je otac kao učitelj boravio u Kokorićima Tin začet u ovoj kući.

Turistima je ipak najzanimljivija kuća Josipa Broza Tita. U njoj je Zvonko uredio muzej u kojem kako kaže, razvija antifašistički turizam.

Turisti uživaju u miru, prirodi i Titovom muzeju

– Dok su drugi bacali devedesetih sve što je imalo vezu sa Titom ja sam sakupljao eksponate toga vremena, sviđalo se to nekom ili ne – poručuje Pervan. I kada mu strani turisti dolaze u obilazak etno sela Kokorići i tu ostaju po nekoliko dana uživati u oazi mira i nedirnute prirodne ljepote i domaće spize Zvonko ih najprije odvede u Titov muzej.

– Dok im pričam o tom vremenu, pokazujem slike, knjige, stare predmete,  Titov kaput iz Drvara oni su oduševljeni. Eto vidite dok neki danas pokušavaju mijenjati i ulice sa Titovim imenom ja na račun toga dobro zarađujem i imam dobru turističku promociju – kroz šalu će ovaj Vrgorčanin koji ističe kako se jedno vrijeme prošlosti ne smije zaboraviti.

– Neka te ploče iz Zagreba moj prijatelj Bandić ponese kad krene u svoju Poganu Vlaku i svrati meni u Kokoriće. Krasit će moj muzej i opet svjedočiti o jednom vremenu – poručuje Pervan. Iz Kokorića je sedamnaest njegovih bližnjih poginulo u Drugom svjetskom ratu.

Ima i Titovu limuzinu: ‘Kresneš iz prve’

Najvažniji eksponat toga vremena je ipak crna limuzina, Titov Mercedes kojeg Zvonko dobro čuva i još uvijek je u voznom stanju.

– Ma što u voznom stanju, kada okrenem ključ ‘kresne’ iz prve, pogledajte unutrašnjost Mercedesa, koža, nigdje nije propao”, hvali se Zvonko dok nas poziva na kratku vožnju da se i sami uvjerimo u udobnost limuzine.

– Kupljen je 1975. godine i nalazio se u Splitu. Sa njim su Tito, te glavešine političari i strani funkcioneri stizali sa aerodroma iz Kaštela do Vile Dalmacija u Split – kaže Pervan. Kupila ga je Privredna komora, a kada je 2011. saznao da se prodaje – nije se dvoumio.

– Ma bio je to zapušteni auto mislio sam da je već propao, ali sam ga ipak želio imati. Najprije sam ga vučnom službom odvezao na pranje, a kada sam se nakon sat vremena vratio nisam ga mogao prepoznati. Sjajna crna limuzina stajala je ispred mene, čista i uglancana. U nevjerici sam ga krenuo upaliti i na veliku radost i razočarenje mnogih koji su tome svjedočili upalio je iz prve – ponosno će Zvonko.

‘Nema nikakvih kvarova, a o udobnosti da i ne govorim’

Danas Titov Mercedes služi isključivo u turističke svrhe i na smotrama old tajmera.

– Na njemu nema nikakvih kvarova, ovo je auto najlakše održavati, nikakva automatika, kompjuteri, a o udobnosti da i ne govorim – Zvonko ističe kako nije dobro zatirati jedan dio naše istorije i pljuvati po ljudima koji su se borili protiv zla fašizma.

– Pojedini naši političari koji su mi držali govore dok sam bio pionir drže ih i danas. Danas govore protiv Tita, a u to vrijeme su njihovi roditelji dobili stanove, bili školovani, dobili fakultete. Ne možemo pamtiti samo loše strane tog doba, pamtimo i dobro. Da pamtim samo loše ne bih nikada u svoj hotel pustio Turke, Italijane, Nijemce ili Srbe, a to nije pravi put – poručuje Pervan koji kaže kad bi mogao i Titov grob bi premjestio sa Dedinja u Kokoriće.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti