Neko morskim psima vadi organe – a nisu ljudi!

Bizarne okolnosti pronalaska trupla morskih pasa čiji su unutrašnji organi uklonjeni s hirurškom preciznošću prava su misterija za naučnike

Nešto se čudno događa na obalama Južne Afrike – nekoliko lešina uginulih velikih bijelih morskih pasa pojavljuju se na morskim obalama, a što je još neobičnije, iz njihovog je tijela hirurški precizno uklonjena jetra, dok dvojici od njih nedostaje i srce.

Biolozi su bili zatečeni tim pronalaskom, no nakon dužeg teoretiziranja, uperili su prst krivnje u orke, kitove ubice koji napadaju delfine, pingvine, tuljane pa čak i druge kitove. Mogu plivati brzinom čak od 30 km/h, a smatraju se najinteligentnijim životinjama o kojima još puno toga nije otkriveno, naročito ono što se tiče njihove razvijene komunikacije.

Obdukciju je proveo tim za zaštitu prirode Dyer Island, koji je vodila biologinja Alison Towner. Otkrili su kako je riječ o tijelu mužjaka velikog bijelog morskog psa pronađenog u relativno svježem stanju raspadanja. Nedostajali su mu ne samo jetra, već i želudac i testisi, a prije smrti je obilno iskrvario.

Leš je dugačak 4,1 metra, a ono što je potvrdilo orke kao najvjerovatnije počinitelje je to što su oni “aktivno patrolirali” na mjestu zločina. Najveći pronađeni osakaćeni morski pas imao je pet metara.

– Vjerujemo kako im orke zaista mogu biti prijetnja, a očito je kako su zbog njih brojni morski psi pobjegli iz blizine, čemu nam svjedoče ronioci u kavezima – objasnila je Towner.

Samo neki organi, a ne cijelo tijelo

Iako su orke vrhunski lovci, neobično je da idu da velikim bijelima, koji su neupitni grabežljivci u tim vodama.

Postoji nekoliko teza zbog čega orke jedu samo pojedine organe morskih pasa, umjesto njihovog cijelog tijela.

No, čini se da to ipak nije tako neobično za orke, jer oni ponekad ubijaju kitove i jedu samo njihove jezike, a sve zbog toga jer neki organi sadrže više nutritivne energije nego drugi, no ono što tu ideju čini upitnom je činjenica da orke moraju potrošiti ogromne količine energije na ubijanje velikog bijelog morskog psa.

– U svakom slučaju, njihovo odstranjivanje tih organa koliko je misteriozno, toliko je i bez presedana – kaže Towner.

Da li bi megalodon mogao učiniti nešto takvo?

Teoretičari zavjere vjeruju kako je moguć krivac za ovu misteriju megalodon, najveći morski pas koji je ikad postojao i za kojeg se vjeruje da je izumro prije milion godina. No, danas navodno postoji sve više dokaza kako ova gorostasna stvorenja i dalje žive u morskim dubinama. On je dug od 15 do čak 40 metara, težine oko 50 tona.

Pogledajte video koji sadrži navodne dokaze o postojanju megalodona:

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti