Nekad u osnovnim školama: Sjećate li se svoje prve kecelje?

Možda ćete pomisliti da se i nemate baš čega setiti jer – sve su kecelje bile više manje iste, ali one nam ipak vraćaju uspomene na prve dane u klupama! Jer, kada bi nas drugi videli u njima, znali su da nismo samo djeca – postali smo i školarci!

kec3

Đačka uniforma ili kecelja se nosila u osnovnim (a ponegdje i srednjim) jugoslovenskim školama sve do sredine 1980-ih godina. Bila je jednostavnog kroja, tamno plave boje (sporadično i u bordo varijanti), sa dva – tri džepića.

Šta god o njoj danas (neki) mislili, imala je svoje dobre strane. Bila je jako praktična — mogli ste znati da su djeca na nastavi ili na putu do ili od škole, a i učenici su manje prljali svoju odjeću, na čemu su mame bile posebno zahvalne. Sa svoje socijalne strane — keceljom su se u odjevanju djece bar donekle mogle prikriti i socijalne razlike na čemu se u SFRJ kao socijalističkom društvu naravno insistiralo.

kec7

Iz vremena djetinjstva mnogih generacija ostala su sjećanja na gužve po radnjama sa konfekcijom, koje su trajale pred početak svake školske godine. Kecelje su se ispočetka šivale u kućnim šnajderajima i glavna roditeljska briga je bila da li će dijete “prerasti” kecelju tokom školske godine. Poslije su tekstilni kombinati (obzirom na potražnju) počeli sa masovnijom proizvodnjom tako da ste ih mogli kupiti u bilo kojoj bolje snabdjevenoj prodavnici odjeće npr. Jugoplastici.

kec4

Iako su po izgledu bile jednoobrazne, ipak je svaka od njih imala neke svoje individualne dodatke npr. dugmiće u nekoj drugoj boji ili heklane bijele kragnice koje su im davale poseban ton.

kec11

Zbog svega navedenog, neke osnovne škole (u nekadašnjoj SFRJ) su unazad nekoliko godina ponovo počele da (u dogovoru sa roditeljima) uvode kecelje kao obavezan dio školske odjeće. Čini se da su prevagnuli neki dobri razlozi u korist djece.

kec9

Ono po čemu još pamtimo odjevanje u školi je bila i oprema za fizičko vaspitanje. Za djevojčice – crni triko, za dječake crni šorc i bijela atletska majica. Bez toga i para čistih patika nije bilo ulaska u fiskulturnu salu!

Ovaj stil se uz neke manje varijacije i do danas sačuvao u većini osnovnih škola.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti