Filmska romansa koja je punila kino dvorane (VIDEO)

U Kanzasu kasnih dvadesetih prošlog stoljeća, lijepa i siromašna Wilma Dean Loomis zaljubljuje se u zgodnog kolegu iz škole koji je iz bogate porodice, Buda Stampera.

Budov otac Ace najmoćniji je bogataš u gradu, koji je navikao da stvari budu po njegovom. Čak i Deanienom ocu imponira izabranik njegove kćeri. Bud je jako zaljubljen u Deanie, ali ponekad to ne iskazuje na onaj način, na koji bi ona to htjela.

splendor2

Njezina majka opsjednuta je da joj kćer uđe u brak neokaljana i čista, jer je i sama bila odgajana u strogom katoličkom duhu. S druge strane, Buda polako umara to, što stvari između njega i Deanie ostaju samo na poljupcima. Na njega bitno utiče i otac, naglasivši mu da će morati oženiti djevojku ostane li trudna, predloživši mu da nađe neku djevojku za zabavu. On to i učini, što Deanie odmah sazna idući dan u školi.

Nakon toga počne gubiti razum i dobija napade histerije na sam spomen Budovog imena. Shvati da njena budućnost s čovjekom za kojeg živi nije više toliko sigurna i ta je činjenica sve više baca u ludilo. Završi u umobolnici, gdje provede nekoliko godina i upozna jednog dečka, takođe pacijenta, s kojim se sprijatelji i odluči vjenčati. No, prije vjenčanja i nakon povratka kući, psihijatar joj savjetuje da posjeti Buda i uvjeri se je li ga uistinu preboljela.

splendor3

Sjaj u travi je predstavljao jedan od najuspješnijih filmova režisera Elie Kazana. William Inge je za svoj scenario nagrađen Oscarom za najbolji originalni scenario, a Natalie Wood, koja je tumačila izuzetno složeni lik, je u njemu ostvarila jednu od najboljih uloga. Najbolji utisak je, međutim, ostvario mladi Warren Beatty, kome je uloga Buda bila prvi filmski nastup i koji će poslije njega postati jedna od najvećih hollywoodskih zvijezdi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti