Ne govorite ovih 7 riječi i zvučat ćete pametnije

Ma apsolutno. To je nevjerovatno! Mislim ono … I vaš je svakodnevni vokabular pun ovih poštapalica? Savjetujemo vam da ih više ne koristite jer ćete tako zvučati – pametnije.

sh

Evo kojih je to sedam riječi koje biste trebali izbaciti iz rječnika.

1. Ono

Jedne od najučestalijih poštapalica trebali biste se riješiti čim prije. Probajte izbrojati koliko puta je izgovorite u par minuta i ostat ćete “zabezeknuti”. Koncentrišite se dok govorite i kroz kratko vrijeme trebali biste prestati upotrebljavati ovu zamjenicu.

2. Doslovno

Kada se nešto stvarno dogodilo nema potrebe naglašavati da je to doslovno. Mnogi ovu riječ koriste u svom vokabularu kako bi se činili pametnijima, ali njena upotreba govorniku zapravo ne čini dobro.

3. Apsolutno

Dodavanje ove riječi u većini rečenica je suvišno. Nešto je ili važno ili nije. Apsolutno važno ne čini da je nešto više važno.

4. Stvarno

Želite li nešto naglasiti izaberite neku drugo riječ umjesto stvarno koja se već toliko uvriježila u naš rječnik da je postala pretjerana.

5. Nevjerovatno

Ovaj pridjev koristi se za naglašavanje nečega što je vrijedno čuđenja, divljenja ili pak zgražanja. Ipak, sudeći prema tome koliko je neki upotrebljavaju čini se kao da je sve postalo nevjerovatno.

6. Iskreno

Zar inače uglavnom govorite laži ako određene izjave prethodno morate naglasiti s riječi “iskreno”? Upravo na taj način stručnjaci objašnjavaju čestu upotrebu ovog pridjeva.

7. Samo 

Ovaj veznik često se upotrebljava izvan svoje svrhe kao riječ koja “popunjava” rečenicu, ali rečenicu samo čini slabijom, a ne snažnijom.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti