Naučnici tvrde da je najstarija piramida na svijetu skrivena u planini Padang

Kada su holandski kolonisti postali prvi Evropljani koji su otkrili Gunung Padang početkom 20. vijeka, sigurno su bili zaprepašteni razmjerom ovog drevnog megalitskog kamenog okruženja.

Iako to rijetki znaju, milenijima se ispod planine u zapadnoj Javi u Indoneziji skrivala drevna piramida. Gunung Padang je ime sa značenjem “Planina svjetlosti”, a neki učenjaci imaju razloge zbog kojih vjeruju da je ovo možda najstarija piramida koja još uvijek postoji na Zemlji.
U kontroverznom novom istraživanju, tim indonežanskih naučnika objavio je podatke kako bi dokazao da je planina Padang, u stvari, mjesto najstarije poznate piramidalne građevine na svijetu.

Gunung Padang © Flickr/zuki12

Njihovo istraživanje, koje se provodilo tokom nekoliko godina, sugeriše da planina Padang nije brdo kakvo mislimo da jest – već je zapravo slojevita serija drevnih građevina s temeljima starim oko 10.000 godina (ili čak i starijima).

Prema istraživačima, njihova studija dokazuje da struktura ne samo da pokriva gornji sloj, već obuhvata i padinu od oko 15 hektara. Drugim riječima, struktura nije plitka i ima dublje korijene.

Koristeći kombinaciju nekoliko metoda snimanja – uključujući i duboko radarsko snimanje tla (GPR), seizmičku tomografiju i arheološka iskopavanja – istraživački tim je došao do zaključka da je planina Padang izgrađena u nekoliko uzastopnih praistorijskih razdoblja.

Planina Padang, Zapadna Java, Indonezija. Holandski kolonisti su bili prvi Evropljani koji su otkrili Gunung (planinu) Padang početkom 20. vijeka. © Flickr

Gornji dio ogromne piramidalne strukture sastoji se od kamenih stubova, zidova, staza i prostora. Drugi sloj je oko 1-3 metra ispod gornje površine. Nadalje navodi se da je ovaj drugi sloj prethodno pogrešno tumačen kao prirodna stijena, ali je u stvarnosti je to red stijena raspoređenih u matriksnu strukturu.

Ispod se nalazi treći sloj koji se sastoji od složenih stijena i velikog podzemnog prostora – koji se proteže do dubine od 15 metara. Četvrti sloj, napravljen od bazalta je nekako modificiran ili isklesan ljudskom rukom.

Planina Padang, dijagram slojeva unutar piramide. © Danny Hilman Natawidjaja / ScienceAlert

Istraživači kažu da radiokarbonsko datiranje pokazuje da je prvi sloj star 3.500 godina, drugi sloj 8.000 godina, a treći zapanjujuće – star oko 9.500 do 28.000 godina.

Danny Hilman Natawidjaja, vođa istraživanja i geofizičar sa Indonezijskog instituta nauka (LIPI), rekao je da “ljudi misle da je praistorijsko doba bilo primitivno, ali ovaj spomenik dokazuje da je to nije tačno.” Otkrio je da bi drevna i široka piramidalna struktura mogla imati vjersku konotaciju.

Umjetnički nacrt planine Padang. Poput centralne tačke, planina Padang okružena je s pet brda i pet rijeka. Orijentacija planine Padang je takođe okomita na pet okolnih planina. © Grahamhancock

Ovo je još uvijek nagađanje, ali ako su ostale tvrdnje istraživača o strukturi piramide istinite, onda će planina Padang biti jedan od ključnih nalaza koji mogu osporiti ideju o (ne)sposobnostima praistorijske zajednice.

Ipak, nisu svi tako uvjereni. Natawidjajino istraživanje bilo je predmet mnogih kontroverzi u Indoneziji i drugdje, s velikim brojem arheologa i skeptika koji kritiziraju metode i nalaze tima.

Na lokalitetu Gunung Padang postoji stotine stijena koje čvrsto stoje okrenute prema nebu, a koje se obično nazivaju Menhirsko kamenje. Vjeruje se da ovo kamenje ima određenu svrhu koja još uvijek nije razjašnjena. © Mangeded CC BY-SA 4.0.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti