Naučnici ostali bez riječi kad su otvorili svemirsku kapsulu: “Vrištao sam!”

Uzorci crne pješčane prašine koje je na asteroidu 162173 Ryugu, od Zemlje udaljenom oko 300 miliona kilometara prikupila japanska svemirska sonda Hayabusa 2, premašili su očekivanja japanskih naučnika, koji su, kako je rekao jedan od njih, ostali bez riječi nakon što su otvorili kapsulu.

Prikupljeni uzorci tla s asteroida vrhunac su šestogodišnje svemirske odiseje sonde Hayabuse 2, a u Japan su stigli nedavno, no istraživači još uvijek nisu sa sigurnošću mogli potvrditi ima li ičega u kapsuli.

“Cilj nam je bio prikupiti 100 mg ili više uzoraka tla s asteroida i u tome smo definitivno uspjeli”, rekao je Hirotaka Sawada iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA), dodavši da je, ugledavši prvi put uzorke prašine jednostavno zanijemio od uzbuđenja.

“Mislim da sam najprije zanijemio, a potom sam počeo vrištati, zapravo se više ni ne sjećam”, rekao je na konferenciji za novinare. “Bilo je stvarno drukčije od očekivanog, zapravo količina je bila prilično velika.”

JAXA je objavila i fotografiju manje količine crne prašine u metalnoj kutiji, što je dokaz i prvi uvid u rezultate šestogodišnje svemirske misije bez presedana.

Dragocjena prašina

Dragocjena prašina pronađena je u vanjskoj ovojnici kapsule, rekli su dužnosnici agencije, a veće bi uzorke trebali ugledati čim otvore unutrašnji dio spremnika, što je delikatan posao.

Naučnici vjeruju da bi uzorci mogli sadržavati organsku tvar koja je mogla pridonijeti razvoju života na Zemlji. Nadaju da će im ovi primjerci tla s asteroida omogućiti bolji uvid u hemijski sastav svemirskih tijela kakav je bio prije otprilike 4,5 milijardi godina, dok je Sunčev sistem još bio u nastanku.

“Apsolutno smo oduševljeni. Toliko je toga što bismo iz ovih uzoraka mogli saznati i naučiti”, rekao je Sei-ichiro Watanabe, profesor sa Univerziteta Nagoya i voditelj istraživačkog tima.

Polovinu uzoraka s Hayabuse 2 podijelit će naučnici JAXA-e, američke svemirske agencije NASA-e i ostalih međunarodnih organizacija, a ostatak će se zadržati za buduća istraživanja, s obzirom na brz napredak analitičke tehnologije.

Naučnici s ponosom ističu kako za sondu posao još nije završen jer će je ponovno poslati na novu, dužu misiju čiji su cilj dva nova asteroida. Uzorke tla s asteroida sonda je ispustila na Zemlju, a da se nije fizički spustila na nju.

Prvi put u istoriji

Svemirska sonda Hayabusa 2 prva je u istoriji s udaljenog asteroida na Zemlju donijela uzorke njegova tla. Lansirana je u decembru 2014. godine. U junu 2018. stigla je do svog cilja, asteroida Ryugua, a u septembru iste godine započela je s njegovim istraživanjem.

Tokom svog boravka blizu ovog asteroida sonda je prema njemu lansirala projektile i detonirala bombe kako bi se podigla prašina i prikupili uzorci.

Zahvaljujući ovakvom načinu “rudarenja”, na asteroidu prikupljeni su podzemni uzorci prašine i kamenja. Na taj je način prvi put u istoriji prikupljen materijal ovog tipa.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti