10 (ne)vjerovatnih predviđanja za 2021. godinu

Da li će sljedeće godine Amazon “kupiti” Kipar, a Njemačka spasiti prezaduženu Francusku? Za Saxo banku, čini se, ništa nije nemoguće.

Naime, kako navodi Forbs, ovo je doba godine kada Saxo banka iznosi svojih 10 “nečuvenih” predviđanja za narednih 12 mjeseci.

Okupili su, kako se dodaje, čitav “kult” koji ih prati i iako nisu sve prognoze u potpunosti ozbiljne, dizajnirane su tako da natjeraju investitore da razmišljaju o rizicima koji mogu da utiču na tržišta. Uostalom, svako ko bi prošlog decembra predvidio globalnu pandemiju i oporavak i “smicalice” u Bijeloj kući, vjerovatno bi bio odbačen poput iznošene rukavice.

Direktor za investicije danske banke Stin Jakobsen kazao je da smo vidjeli “najbrži oporavak u istoriji, kao i bilanse stanja centralnih banaka i fiskalne deficite koji eksplodiraju neviđenim tempom”.

U nastavku sljedi 10 “nečuvenih” predviđanja banke za 2021. godinu.

1. Amazon “kupuje” Kipar

Scenario je sledeći: oprezan zbog intervencije regulatora, Amazon seli svoje EU sjedište na Kipar i pomaže zemlji da prepravi svoja poreska pravila u korist tehnološkog giganta. To pruža finansijski vjetar u leđa teško zaduženom Kipru, ali i primorava EU da uskladi poreska pravila među svojim članicama.

2. Njemačka spašava Francusku

Trpeći već jedan od najvećih dugova u EU, od 140 odsto BDP-a nakon covida, serija korporativnih bankrota gura francuske finansije na ivicu. Masovna prodaja francuskih banaka primorava Pariz da moli Njemačku da natjera Evropsku centralnu banku da je izbavi.

3. Blockchain tehnologija ubija lažne vijesti

Usred sve veće prijetnje od dezinformacija, renomirane medijske kuće i društvene mreže uzvraćaju udarac, premještajući vijesti u blockchain mrežu koja je provjerljiva.

4. Nova kineska digitalna valuta dovodi do tektonskih promjena u tokovima kapitala

Digitalni juan otvara pristup kineskim tržištima kapitala i poboljšava efikasnost, što rezultira novom stabilnošću. Juan se stoga sve više nadmeće sa američkim dolarom kao rezervna valuta.

5. Zelena tehnologija donosi obilje energije, ali ubija vjetar

Napredni algoritam vještačke inteligencije rješava zagonetku komercijalne fuzione energije, preuređujući M.I.T. fuzioni reaktor SPARC i pokrećući kvantni skok naprijed u energetskoj tehnologiji. To potom znači da svaki dom postaje energetski nezavisan, ali ubija sektor energije vjetra.

6. Univerzalni osnovni prihod ubrzava odlazak iz velikih gradova

Kako tehnološki napredak izaziva sve više tehnoloških viškova i rastuću nejednakost, društva prepoznaju da se, naime, moraju prebaciti na univerzalni model osnovnog dohotka. Automatizacija čini većinu gradskih kancelarija suvišnim, uništavajući vrijednost imovine i podstičući ljude da napuste gradove.

7. Građanski tehnološki fond isplaćuje dividende za ometanje

Zbog tehnologije koja desetkuje radna mjesta u nekoliko sektora, stvara se fond koji plaća takozvanu “dividendu za ometanje”, kako bi pokušao da podijeli dio dobiti od ovog napretka u produktivnosti.

8. Efikasna vakcina protiv covida-19 ubija zombi kompanije

Ekonomski poremećaj koji je donijela pandemija primorao je mnoge kompanije da se značajno zaduže da bi preživjele. Kako ekonomija napreduje nakon vakcine, težina podsticaja koji se upumpavaju na tržišta rezultira ‘pregrijavanjem’ ekonomije, što dovodi do povećanja inflacije. Rastuće kamatne stope kao odgovor rezultiraju talasom propadanja.

9. Cijene srebra udvostručene zbog potražnje solarne energije

Rastuća inflacija tokom 2021. podstiče snažnu potražnju za plemenitim metalima, a pošto SAD, Kina i EU sklapaju takozvane zelene ugovore, ovo pokreće rast tražnje za srebrom u industrijskoj primjeni, što rezultira smanjenjem ponude.

10. Tehnologija sljedeće generacije jača tržišta u razvoju

Napredak u satelitskoj isporuci Interneta, kao što je SpaceX-ov Starlink, masovno će povećati pokrivenost Internetom na graničnim i tržištima u razvoju. To će prouzrokovati revoluciju u obrazovanju i poslovnoj produktivnosti, kao i fintech-u.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti