Naučnici o čudnim svjetlima u svemiru: Moglo bi se raditi o vanzemaljcima

Naučnici istražuju čudna treperava svjetla koja su uočili među zvijezdama kako bi, između ostalog, vidjeli radi li se kojim slučajem o međuzvjezdanim komunikacijskim laserima ili vanzemaljskim strukturama.

Naime, određeni broj objekata pojavljuje se ili nestaje u svemiru te zbunjuje naučnike koji pokušavaju razumjeti o čemu se tu radi.

Astronomi smatraju da se najvjerojatnije radi o “prirodnim, pomalo ekstremnim astrofizičkim izvorima svjetlosti”, no još trebaju pronaći objašnjenje za stotinjak takvih pojava.

“Postojanje tehnološki napredne civilizacije”

“Implikacije pronalaska takvih objekata protežu se od tradicionalne astrofizike do traženja dokaza o postojanju tehnološki naprednih civilizacija”, pišu autori u novom istraživanju naziva The Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations Project. I. USNO Objects Missing in Modern Sky Surveys and Follow-up Observations of a “Missing Star” koje je objavljeno u časopisu The Astronomical Journal.

Astrofizičari su tokom studije posmatrali javno dostupne snimke neba koje datiraju još od pedesetih godina prošlog stoljeća, poput starih vojnih kataloga. Usporedili su ta istorijska posmatranja s modernim kartama neba tražeći zanimljive fizičke pokazatelje, poput zvijezda za koje se čini da su nestale iz Mliječne staze.

“Pronalazak zvijezde koja je odjednom nestala ili one koja se odjednom stvorila bio bi uistinu nevjerovatno otkriće i uključivao bi do sada neistraženi aspekt astrofizike”, izjavila je astrofizičarka Beatriz Villarroel sa Univerziteta u Stockholmu i Kanarskog instituta za astrofiziku.

Kako se ponašaju umiruće zvijezde

Naime, umiruće zvijezde obično se vrlo sporo mijenjaju u bijelog patuljka ili umru naglo u velikoj eksploziji, odnosno supernovi. Ako zvijezda samo odjednom nestane, to bi onda značilo nešto drugo: ili za sada nepoznatu prirodnu astrofizičku pojavu ili vanzemaljsku aktivnost.

Jedino poznato prirodno objašnjenje za takav nagli nestanak zvijezde bile bi “neuspjele supernove”, za koje se teoretski smatra da se mogu dogoditi kada se vrlo masivna zvijezda uruši u crnu rupu, zbog čega ne bi došlo do eksplozije. No takve su pojave vrlo rijetke.

Moguća vanzemaljska objašnjenja uključuju lasere kojima se komunicira između zvijezda ili Dysonovih sfera; struktura koje bi vanzemaljske civilizacije mogle izgraditi oko zvijezde kako bi koristile njenu energiju. Iako su obje teorije hipotetski moguće, do sada ni za jednu nema pouzdanog dokaza.

Našli 100 varijabilnih objekata

Naučnici su tokom istraživanja već pregledali 15 posto mogućih kandidata i pronašli oko 100 takvih varijabilnih objekata. Neki od njih su se ponašali vrlo dramatično, odnosno vrlo brzo postajali nekoliko hiljada puta sjajniji.

“Izuzetno smo uzbuđeni zbog praćenja tih 100 objekata”, rekla je Beatriz Villarroel.

Astrofizičari se sada nadaju da će uspjeti pokrenuti novi projekt, koji će uključivati i korištenje vještačke inteligencije, kako bi analizirali preostalih 150.000 kandidata.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti