“Nasipi bukvalno okružuju objekte”: U Turskoj otkriveno 11 novih visoravni, načinjenih ljudskom rukom, blizu praistorijskog nalazišta Göbekli Tepe

U Turskoj, nedaleko od jednog od najstarijih kompleksa hramova u svijetu Göbekli Tepe (Şanlıurfa) arheolozi su otkrili još 11 visoravni, koje je napravio čovjek

Kako javljaju mediji, nasipi bukvalno okružuju objekte koji su izgrađeni prije oko 12.000 godina na rastojanju od 100 kilometara.

Ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy je u razgovoru sa novinarima naglasio da su naučnici nazvali ovo područje “12 brda”, kao i “piramide jugoistoka Turske”.

“Ovaj region posjeduje jedinstvenu kulturu”, prokomentarisao je Ersoy, dodavši da će istraživanja otkrivenih brda uskoro biti završena i da će izvještaj o tome biti objavljen u septembru.

Göbekli Tepe je 2011. godine uključen u spisak svjetskog UNESCO naslijeđa, a arheolozi iz Istanbula i Čikaga su ga otkrili 1963. godine.

Kasnije, 1995. godine naučnici su u tim mjestima otkrili obeliske iz epohe neolita, visine tri do šest metara i težine od 40 do 60 tona, kao i različite artefakte, na primjer, statue u ljudskom obliku, stare 12.000 godina.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti