NASA snimila nesvakidašnji fenomen: Pogledajte prvi snimak kako crna rupa “guta” i uništava zvijezdu

Takav fenomen se dogodi kad se zvijezda previše približi supermasivnoj crnoj rupi, objektu koji postoji u središtu mnogih velikih galaksija uključujući naš Mliječni put

blackhole

Naučnici su, prvi put uz pomoć NASA teleskopa za “lov” na planete, zabilježili kako ogromna crna rupa uništava nesretnu zvijezdu što pokazuje haotični događaj u svemiru od početka do kraja.

Satelit američke svemirske agencije TESS otkrio je detaljni slijed nestanka zvijezde udaljene 375 miliona svjetlosnih godina koja je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe, objavili su naučnici.

Zvijezda veličine našeg Sunca na kraju je “progutana” u rijetkom svemirskom događaju, dodaju. Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen prije nego što su se okrenuli TESS-u koji je dizajniran da “lovi” udaljene planete a koji je zabilježio početak dramatičnog događaja pokazujući svoju efikasnost u posmatranju svemira.

– Tu se radilo o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate nauku naprijed – rekao je astronom Thomas Holoien iz Carnegie instituta za nauku koji je vodio istraživanje.

Veoma snažne gravitacijske sile crne rupe rastrgnu zvijezdu i nešto materijala bude izbačeno u svemir, a ostatak upadne u crnu rupu formirajući pri tom disk vrućeg, sjajnog plina.

– Možemo mjeriti brzinu kojom postaje sjajnija a uočimo i pad temperature i sjaja koji su jedinstveni – kaže Holoien.

Uočavanje oscilacija svjetla dok crna rupa proždire zvijezdu i izbacuje zvjezdani materijal u spirali moglo bi pomoći astronomima da razumiju ponašanje crne rupe, naučnu misteriju od rada fizičara Alberta Einsteina prije više od vijeka kada je istraživao uticaj gravitacije na svjetlo u pokretu.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti