NASA postavlja ogromni radio-teleskop u jedan od kratera na Mjesecu

Među aktivnim projektima ove svemirske agencije je i postavljanje ogromnog radio-teleskopa u jedan od kratera na Mjesecu

Objavljeni šematizovani prikaz postavljanja metalne rešetke u krater izgleda da nije imao željeni efekat jer je većinu ljubitelja naučne fantastike trenutno podsjetio na tanjir superlasera sa Zvijezde smrti iz “Ratova zvijezda”. Razloga za brigu ipak ne bi trebalo da bude jer će instalacija pod radnim nazivom Lunar Crater Radio Telescope (Radio teleskop u lunarnom krateru ili skraćeno LCRT) biti višestruko manja od one sa fiktivne Zvijezde smrti, a i neće biti usmjerena ka Zemlji.

Naime, Mjesec kruži oko Zemlje na takav način da mu je jedna strana uvijek okrenuta ka našoj planeti (takozvana bliska strana), a druga nije (daleka strana). Moderno društvo na Zemlji ne može da funkcioniše bez radio talasa, ali ti talasi koji olakšavaju komunikaciju takođe ometaju rad radio-teleskopa koji mjere slabo radio-zračenje iz dubina kosmosa. Zato su u NASA došli na ideju da iskoriste Mjesec kao “štit” od Zemljinog elektromagnetnog zračenja tako što će u jedan od manjih kratera (prečnika oko 5 kilometara) u regionu kratera Dedal na dalekoj strani Meseca postaviti radio-teleskop.

Izgradnju ovog radio-teleskopa ne bi obavljala ljudska posada već robotizovani roveri koji bi na površinu kratera odgovarajućih dimenzija i oblika postavili žičanu mrežu kako bi se dobio sferični reflektorski tanjir koji bi bio u stanju da detektuje radio-talase čije se talasne dužine kreću od 10 do 50 metara i frekvencije od 6 do 30 MHz. Ovaj program se trenutno nalazi u prvoj fazi razvoja što naučnicima daje devet mjeseci vremena i 125 hiljada dolara za definisanje svih detalja projekta neophodnih za prelazak u drugu fazu.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti