Nakit trojanskih žena star više hiljada godina i drevni artefakti izloženi u Muzeju Troje u Turskoj (VIDEO)

U blizini drevnog grada Troje nalazi se jedan od najvažnijih savremenih arheoloških muzeja na svijetu, koji je dobio dvije evropske nagrade

U Muzeju Troje u selu Tevfikiye u Canakkaleu u Republici Turskoj, koji je nagrađen sa dvije prestižne evropske nagrade izložen je blistavi nakit trojanskih žena star više hiljada godina, kao i artefakti pronađeni pri arheološkim iskopavanjima u regionu.

Muzej se nalazi u blizini drevnog grada Troje, a posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa veličanstvenošću ove civilizacije u čijoj zlatnoj eri su nastali kreativni i glamurozni predmeti koji su danas dio postavke muzeja.

Muzejski dio “Trojansko blago” u kojem je izložen zlatni nakit koji su nosile žene Troje, smatra se jednim od najposebnijih prostora muzeja, čija je reputacija porasla širom svijeta nakon osvajanja Specijalne nagrade za Evropski muzej 2020. godine kao i Specijalne nagrade Evropske muzejske akademije 2020/2021.

Ovaj muzej, otvoren u oktobru 2018. godine, smatra se jednim od najinspirativnijih i najvažnijih savremenih arheoloških muzeja na svijetu.

Troja je 1998. godine uvrštena na listu UNESCO-ove svjetske baštine.

Izvor: aa.com.tr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti