NAJVEĆI PRELETAČ IKADA: Borio se i za Fince i za Hitlera i za Amerikance! Umjesto da bude izdajnik proglašen je legendom

Kada se Larry Alan Thorne 1954. godine prijavio u američku vojsku kao vojnik, već je bio ratni heroj … Istina, neke druge zemlje. Razlog tome je bila činjenica da mu je pravo ime bilo Lauri Allan Törni, da je bio Šveđanin i da se borio protiv Sovjeta dobar dio svog života.

thorne

Larry Alan Thorne je rođen u Finskoj 1919. i kada mu je bilo 19 godina mobilisan je kako bi se borio protiv Sovjeta u tzv. Zimskom ratu 1939-1940.

Borio se za Fince …

Brzo je napredovao do ranga kapetana i tako je i dočekao Drugi svjetski rat koji su Finci zvali “produženim ratom”. Zajedno sa nacistima Thorne je nastavio da se bori protiv Sovjetskog Saveza.

Tokom 1944. odlikovan je Manerhimovim krstom, finskom verzijom Medalje časti koja se dodjeljuje za hrabrost prikazanu tokom bitke.

… pa za Hitlera

Nesretno po njega, Finska je na kraju ipak pala pod komunističku vlast 1944. ali, umjesto da se preda, Larry se pridružio njemačkim SS divizijama kako bi mogao da nastavi da se bori protiv Rusa.

Nakon 1945. i Njemačka je kapitulirala, a kapetan Thorne je uhapšen od strane Britanaca. Finci su ga osudili na šest godina zatvora zbog izdaje, bez obzira što je bio njihov odlikovani heroj. Ipak, odslužio je samo polovinu te kazne jer ga je pomilovao finski predsjednik 1948. godine.

… pa za Amerikance

U junu 1950. Kongres SAD je usvojio zakon koji je dozvolio strancima da pristupaju američkoj vojsci i, nakon pet godina službe, tako dobiju državljanstvo. Negdje u to vrijeme formirane su i specijalne jedinice, a stotine istočnih Evropljana su pohrlile ka “obećanoj zemlji”. Među njima je bio i Thorne.

Spretni i iskusni vojnik se brzo izdvojio iz mase ljudi koji su novu šansu tražili u američkoj službi. Iako se prijavio kao vojnik, ubrzo je postao instruktor, predajući novajlijama sve – od preživljavanja do gerilskih tehnika ratovanja.

Do rata u Vijetnamu ponovo je, ovog puta u američkoj vojsci, imao čin kapetana. Tokom prvih godina, odlikovan je više puta i među pripadnicima Specijalnih službi važio je za živu legendu. Oktobra 1965. bio je u helikopteru koji se srušio iznad Južnog Vijetnama i proglašen je, prvo nestalim u akciji, a onda i mrtvim.

Thorneova spretnost i lukavost, dovele su do toga da su mnogi godinama vjerovali da je preživio pad, da se sakrio ili da je zarobljen. Nakon što su pronađeni ostaci helikoptera, otkrivena su i tijela svih nastradalih, osim Thornea, što je samo pospješilo mit o ovom čovjeku.

Ostaci otkriveni 1999. godine, decenijama poslije nesreće u Vijetnamu zaključili su ovu priču. DNK analiza potvrdila je da pripadaju Larry Thorneu, i sahranjeni su uz vojne počasti u Americi 2010. godine.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti