Najstariji primjer primijenjene geometrije na svijetu – star 3700 godina

Matematičar sa Univerziteta New South Wales otkrio je porijeklo primijenjene geometrije na glinenoj ploči staroj 3700 godina koja se više od vijeka skrivala na vidnom mjestu u muzeju u Istanbulu.

Ploča – poznata kao Si.427 – otkrivena je krajem 19. vijeka u današnjem centralnom Iraku, ali njen značaj nije bio poznat sve dok nije otkriven istraživački rad naučnika sa Univerziteta New South Wales.

Najuzbudljivije je što se Si.427 smatra najstarijim poznatim primjerom primijenjene geometrije, a u istraživanju objavljenom u Foundations of Science, otkriva se i uvjerljiva ljudska priča o mjerenju zemljišta.

“Si.427 datira iz starobabilonskog razdoblja – 1900. do 1600. godine prije nove ere. To je jedini poznati primjer katastarskog dokumenta iz starobabilonskog razdoblja, što je plan koji koriste geodeti za definisanje granica zemljišta. U ovom slučaju, govori nam o pravnim i geometrijskim detaljima o zemljištu koje je podijeljeno nakon što je dio rasprodan”, kaže vodeći istraživač dr. Daniel Mansfield s Fakulteta matematičke i statističke nauke Univerziteta New South Wales.

Ovo je značajan objekt jer geodeti koriste ono što je danas poznato kao “Pitagorine trojke” kako bi napravili tačne prave uglove. “Otkriće i analiza ploče imaju važne implikacije za istoriju matematike. Na primjer, ovo je više od hiljadu godina prije rođenja Pitagore“, kaže dr. Mansfield, koji je još 2017. pretpostavio da je još jedan fascinantni artefakt iz istog razdoblja, poznat kao Plimpton 322, jedinstvena vrsta trigonometrijske tablice.

“Opšte je prihvaćeno da su trigonometriju – matematičku granu koja se bavi proučavanjem trouglova – razvili stari Grci koji su proučavali noćno nebo u drugom vijeku prije nove ere. No, Babilonci su razvili vlastitu alternativnu ‘proto-trigonometriju’ za rješavanje problema vezanih uz mjerenje tla, a ne neba”, kaže dr. Mansfield.

Smatra se da je otkrivena ploča postojala i prije Plimptona 322 – zapravo, geodetski problemi vjerovatno su inspirisali Plimpton 322. Tim je još 2017. godine nagađao o svrsi Plimptona 322, pretpostavljajući da je vjerovatno imao neku praktičnu svrhu, korištenu za izgradnju palata i hramova, izgradnju kanala ili polja za pregled.

“S ovom novom pločom možemo zapravo prvi put vidjeti zašto ih je zanimala geometrija – kako bi postavili precizne granice kopna”, kaže dr. Mansfield i dodaje da ploča potiče iz razdoblja u kojem zemlja počinje postajati privatna – ljudi su počeli razmišljati o zemljištu u smislu “moja i njihova zemlja”, želeći uspostaviti odgovarajuću granicu za uspostavu pozitivnih susjedskih odnosa. Postoje čak i tragovi skriveni na drugim pločama iz tog razdoblja o pričama iza ovih granica.

“Druga ploča odnosi se na spor između Sin-bel-aplija – istaknute osobe koja se spominje na mnogim pločama uključujući Si.427 – i bogate vlasnice. Spor se vodi oko vrijednih datulja na granici između njihove dvije nekretnine. Lokalni administrator slaže se da pošalje mjeritelja radi rješavanja spora. Lako je vidjeti koliko je tačnost bila važna u rješavanju sporova između tako moćnih pojedinaca”, kaže dr. Mansfield.

Doktor Mansfield kaže da način na koji su navedene granice otkriva stvarno geometrijsko razumijevanje.

“Niko nije očekivao da su Babilonci na ovaj način koristili Pitagorine trojke. Više su srodne čistoj matematici, inspirisane praktičnim problemima tog vremena”, kaže dr. Mansfield.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti