Najluđe greške u filmskoj istoriji: Gusari vole “Adidas”!

“Biser” do “bisera” …

Gospodar prstenova: Dvije kule, 2002.

Pažljivi saradnici internetske stranice moviemistakes.com, posvećene traženju dlaka u filmskim jajima, u drugom dijelu “Gospodar prstenova”, mega-uspješne trilogije Petera Jacksona, izbrojali su ni manje ni više nego – stotinu i pedeset grešaka! Najviše smiješnih propusta otpada na scene bitaka, gdje strijelci napinju lukove bez strelica, a na licima nekih jahača jasno se vide tragovi ruža za usne (pretpostavljamo, posljedica “druženja” među statistima u pauzama od snimanja). Nama se ipak najviše sviđa scena u kojoj na Gandalfovoj ruci zabljesne moderan i skup sat, zatim ona u kojoj se na jednoj od jabuka vidi naljepnica iz marketa, kao i automobil – stara “Buba” – koji “piči” negdje u pozadini, iza leđa hobita, vilenjaka i ostale mitološke ekipe.

Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera, 2003.

S “Prokletstvom Crnog bisera”, romantično-komičnim pomorskim epom punim mačevanja, hodajućih mrtvaca, drevnih kletvi i lijepo oblikovanih muških torza, redatelj Gore Verbinski svakako jer napravio dobar posao: film je zaradio preko 650 miliona dolara, kao i pet nominacija za “Oscara”. Dok su prosječne gledateljke slinile na bicepse Johnnyja Deppa i Orlanda Blooma, a gledaoci na neprirodno podignute grudi Keire Knightley, oni oboružani strpljenjem i zluradošću posvetili su se potrazi za dlakom u jajetu. Našli su je, i to kakvu dlačurinu! Problem prvi: marama kapetana Jacka Sparrowa (Depp). Nije, naravno, čudno što jedan gusar nosi taj modni detalj na glavi, već činjenica da se na njemu jasno vidi – “Adidasov” logo! Problem drugi: filmska ekipa nije uočila da im se jedan od kamermana ubacio među statiste. Lako ćete ga zamijetiti: frajer na glavi nosi veliki kaubojski šešir.

Rambo IV., 2008.

Četvrti dio krvave sage o supervojničini Johnu Rambu krije jednu ali vrijednu grešku. Možete li vjerovati da se glavni prigovor ovome brutalnom filmu odnosi na – nedostatak krvi?! Evo o čemu je riječ! Lovci na filmske greške tvrde da u velikom finalu, kad Rambo osvoji džip i pretvori vozača u mesni narezak, krv pokojnika, fino natopi njegovu odjeću, no u unutrašnjosti vozila nema ni kapljice krvi, što je sasvim nelogično.

Iron Man, 2008.

SF spektakl “Iron Man”, ekranizacija priče o jednom od najpoznatijih Marvelovih super-junaka, zaradio je 585 miliona dolara na kino-blagajnama, što ga nije spriječilo da iznjedri niz glupih grešaka. Npr. u sceni u kojoj naslovni junak spašava nedužnu porodicu od zlog Iron Mongera događa se nešto neobično: premda se automobil prestrašene porodice prevrnuo naopačke, njihova kosa prkosi gravitaciji i stoji fino priljubljena uz tjeme. Osim toga, bradica i brkovi Tonyja Starka, kako se Iron Man zove dok se odmara od super-junačkih dužnosti, variraju u dimenzijama, gustoći i prirodnosti iz scene u scenu!

Indiana Jones: Kraljevstvo kristalne lobanje, 2008.

Jedan od rekordera po ovom pitanju zacijelo je četvrti dio filma “Indiana Jones”, u kojem su stručne oči zabilježile čak šezdeset i sedam grešaka. Film ima sve: od problema u kontinuitetu radnje do kablova i ostale tehničke opreme u kadru. Jedna od najupečatljivijih grešaka odnosi se na vožnju Harrisona Forda na “Harley Davidsonu”, preciznije, modelu proizvedenom 2000. godine. Zašto je, pitate se, ovo greška? Zato što se radnja filma odvija 1957. godine! Slično je s Belizeom na mapi, koji se nije tako zvao sve do 1973. godine (bio je poznat kao Britanski Honduras). Nadalje, tvorci filma u više su navrata koristili američku zastavu s nedovoljnim brojem zvijezda… A nije pomoglo ni to što, u jednoj sceni dijaloga, Indy malo ima ruke u džepovima, pa malo nema, pa malo ima, pa malo nema…

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti