Najljepše željezničke trase svijeta: Među njima i jedna iz bivše Jugoslavije (VIDEO)

Ljudi se sve više vraćaju vozovima kao sredstvu transporta a ovo su neke od najljepših trasa na svijetu koje će vam pružiti nezaboravne trenutke putovanja.

Za njih ne zna puno ljudi, a svakako biste ih trebali barem jednom u životu iskusiti, navodi Business Insider.

U nastavku slijedi nekoliko prijedloga upotpunjenih dužinom trajanja svake vožnje.

Pruga Beograd – Bar (Srbija, Crna Gora) – 10 sati vožnje

Vozeći se ovom prugom, putnik prijeđe 435 mostova i prođe kroz 254 tunela idući od prijestolnice Srbije do obale Jadranskog mora u Crnoj Gori.

Pruga Kalifornijski povjetarac (SAD) – 51 sat vožnje

Nema boljeg načina vidjeti srce Amerike od vožnje ovom prugom koja se penje kroz Stjenjak i Sierra Nevadu da bi se zatim spustila na obalu Pacifika.

Pruga Kanađanin (Kanada) – 86 sati vožnje

Putnici Kanađaninom provedu četiri dana posmatrajući prerije zlatne boje, staklasta jezera i pitoreskne gradove, u vožnji od Toronta do Vancouvera vozom čiji je krov staklen.

Palata na točkovima (Indija) – 8 dana i 7 noći vožnje

Ovo je naziv luksuznog voza u kojem postoji i spa centar, a koji vodi putnike u obilazak indijskih hramova i utvrđenja uključujući i veoma poznati Taj Mahal.

Ledenjak express (Švicarska) – 7,5 sati vožnje

Ova dionica povezuje velike planinske centre u švicarskim Alpama, pružajući putnicima ugođaj upoznavanja sa snježnim vrhovima, planinskim pašnjacima i bajkovitim selima ove zemlje bogate prirodnim ljepotama.

Voz prema oblacima (Argentina) – 15 sati vožnje

Ovo je jedna od najviših pruga na svijetu koja na svom putu od Salta u Argentini vijuga kroz Ande sve do čileanske granice.

Shongololo express Bocvana, Mozambik, Namibija, Južna Afrika, Swaziland, Zambija, Zimbabve) – 12-15 dana vožnje

Putovanje kojim se putnici upoznaju s velikim dijelom afričkog kontinenta uključuje stajanja u brojnim safari rezervatima, kao i na tržnicama rukotvorina.

Transsibirska pruga (Rusija) – 14 dana vožnje

Put preko ruskih stepa i tundri od Vladivostoka na krajnjem istoku Rusije pa do prijestolnice Moskve uključuje i prijelaz preko najdubljeg jezera na svijetu – Bajkalskog jezera.

Orient express (više zemalja, uključujući Englesku i Italiju) – 2 dana vožnje

Trasa stara više od jednog vijeka koja vodi od Londona do Venecije vraća putnike u zlatno doba željeznice i pruža mogućnost da se iskusi glamur crnih kravata i večera s četiri servirana jela.

Belmond Grand Hibernian (Irska) – vrijeme ovisi o izboru rute

Vožnja irskim krajolikom na trasi koja se još naziva i “svjetlucavi svijet zadovoljstva” vodi putnike od Dublina do Corka ili Belfasta, ovisno o izabranoj ruti.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti