‘NAJLJEPŠE SAMOUBISTVO’: Tužna priča iza tragične fotografije

Kultna fotografija nastala je prvog maja 1947. godine, a i decenijama kasnije izaziva jednaku pažnju

Evelyn McHale držala je lijevom rukom svoju bisernu ogrlicu. Noge su joj bile skromno prekrštene. Zatvorenih očiju ležala je na ulubljenom krovu automobila. Čitavom svijetu je izgledalo kao da spava. Međutim, Evelyn McHale bila je mrtva prije svog 24. rođendana.

Prvog maja 1947. godine počinila je samoubistvo skočivši sa zgrade Empire State Building u New Yorku.

Samo dan prije samoubistva posjetila je svog zaručnika kako bi proslavili njegov 24. rođendan i nakon proslave se ukrcala na voz za New York. “Kad sam je poljubio za rastanak bila je sretna i potpuno normalna, kao i svaka cura pred vjenčanje”, kasnije je ispričao njen zaručnik.

Tek nekoliko sati nakon tog poljupca, Evelyn je ušla u Empire State Building i kupila kartu za razgledavanje New Yorka s tristotinjak metara visine. Oko 10:40, policajac John Morrisey primijetio je bijeli šal kako se polako spušta s viših spratova zgrade. Nekoliko trenutaka kasnije čuo je glasan udar i vidio je gomilu ljudi kako se okuplja u blizini zgrade. Gledali su u Evelynino mrtvo tijelo na krovu limuzine u vlasništvu Ujedinjenih nacija.

S druge strane ceste stajao je Robert Wiles, studentski fotograf, i samo četiri minute nakon njene smrti uslikao je ikonsku fotografiju. Detektiv Frank Murray pronašao je Evelynin kaput, šminku, porodične fotografije i oproštajnu poruku njenoj sestri Heleni Brenner. “Ne želim da iko iz naše porodice, a ni izvan nje, vidi moje tijelo. Možete li ga uništiti kremiranjem? Preklinjem tebe i moju porodicu, nemojte održati čak ni pogreb za mene. Zaručnik me tražio da se vjenčamo u junu. Mislim da ne bih bila dobra supruga bilo kome. Mislim da mu je puno bolje bez mene. Reci mom ocu da imam previše majčinih sklonosti”, napisala je Evelyn.

Kasnije su krenule razne glasine, a pretpostavlja se da je njena majka imala teških mentalnih problema te da se Evelyn bojala da će i ona poluditi. Sestra joj je ispunila želju i Evelynino tijelo je kremirano. Zaručnik Barry se kasnije preselio na Floridu i nikad se nije oženio.

Fotograf Robert Wiles nije objavio niti jedan drugi rad iako je upravo njegova fotografija jedna od najpoznatijih fotografija dvadesetog vijeka i objavljena je u brojnim časopisima, a nakon što ju je obradio Andy Warhol, ulazak u popularnu kulturu joj je zacementiran.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti