Najčuvenija partizanska slika: Legenda pozira nakon što je sa 14 boraca odbio napad cijelog italijanskog bataljona (FOTO)

Rođen je 1905. godine u selu Nudo kod Grahova, u opštini Nikšić, u zemljoradničkoj porodici koju su svi znali pod nadimkom Mizare.

Svi članovi njegove porodice su bili učesnici Narodnooslobodilačke borbe, i skoro svi su izginuli: pored njega i njegov otac Blagoje, brat Janko i sinovac Dragan, koji mu je bio kurir.

Narodni heroj Sava Kovačević je prije rata radio u preduzeću “Ombla” koje se bavilo sječom šuma, potom u rudniku “Trepča”, da bi na kraju završio u Beogradu u štampariji “Vreme” pa potom i na gradnji Savskog mosta. Protjeran je, međutim, iz prijestonice zbog revolucionarnog djelovanja pa se vratio u Nikšić.

Dakle, bio je još prije rata član KPJ, čak od 1925. godine, i to pod uticajem starijeg brata Nikole. Tokom perioda Kraljevine Jugoslavije vršio je čitav niz partijskih funkcija i neprekidno je napredovao u hijerarhiji, a devet mjeseci je proveo u šumi sa trojicom drugova, naoružan. Tada se predao, sudilo mu se, i bio je oslobođen.

Nakon sloma države bio je jedan od ključnih organizatora Trinaestojulskog ustanka u Crnoj Gori.

Na slijedećoj slici Sava Kovačević, u tom trenutku komandant Nikšićkog odreda, pozira na položaju kod Crkvica 1941. godine nakon što je sa 14 boraca uspio da odbije napad cijelog jednog italijanskog bataljona.

sava1

Nikšićki partizanski odred je munjevitom brzinom narastao na deset bataljona i istakao se istakao ogromnim uspjesima u borbama sa italijanskim okupatorom, kojem je nanosio velike gubitke.

Već je tada počeo da nastaje mit o Savi Kovačeviću, a pobjede nad četnicima Baje Stanišića u Župi nikšićkoj aprila 1942. godine samo su još više tome doprinijele. Iste godine postaje prvi komandant Pete proleterske crnogorske udarne brigade koja je dala ključni doprinos pobjedi tokom Četvrte neprijateljske ofanzive, odnosno Bitke na Neretvi, početkom 1943.

Odmah juna te godine počinje Peta neprijateljska ofanziva (tzv. Bitka na Sutjesci), a Sava postaje komandant Treće udarne divizije kojoj je dopao najteži od svih zadataka: da bude zaštitnik Glavne operativne grupe Vrhovnog štaba, da štiti Centralnu bolnicu sa ogromnim brojem ranjenika i da izvrši proboj obruča.

13. juna Sava Kovačević sa svojom divizijom kreće u opšti napad na obalama Sutjeske, i uspijeva da potisne 118. lovačku diviziju Wermachta. Kada je bilo najkritičnije, Sava donosi odluku da krene u novi juriš, na čelu Prateće čete i sa grupom kurira. Nastupajući ispred svojih vojnika, on puškomitraljezom počinje da krči put kroz redove dušmana, ali pada pokošen rafalima i gine.

sava2

Tako je svojom herojskom smrću ušao u legendu i postaje jedan od najomiljenijih likova Narodnooslobodilačkog rata.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti