Četveronožni arheolog: Gladni jazavac otkrio antičko blago neprocjenjive vrijednosti!

Za nedavno otkriće naprocjenjivo vrijednih artefakata na sjeveru Španije nisu zaslužne lopate marljivih arheologa već fiziološka potreba jednog običnog – jazavca!

Simpatični crno-bijeli sisar iz porodice kuna zatekao se na ulazu u pećinu na području Asturije, španske autonomne zajednice smještene na obali Biskajskog zaliva. Kako u okolini nije pronašao ništa što bi ubacio u želudac, počeo je kopati. Nakon što se počastio pronađenim, uputio se dalje “svojim poslom”, ostavivši otkriveno blago koje ga nimalo nije zanimalo: mnoštvo antičkih novčića.

Kad su na scenu stupili stručnjaci, zaključili su da isti potiču iz različitih dijelova Rimskog carstva. Po pisanju “El Paísa”, prikupljeni novčići – njih 209 – datiraju iz perioda od petog do trećeg vijeka prije nove ere, a većinom su iskovani iz bakra i bronze.

“Riječ je o nevjerovatno važnom otkriću”, za španske dnevne novine je ispričao arheolog Alfonso Fanjul Peraza, jedan od sudionika istraživanja. “Ovo je, naime, najveća zaliha antičkih novčića koja je ikad pronađena u Španiji”.

Tridesetih godina prošlog vijeka, na istoj lokaciji, otkopano je četrnaest rimskih novčića (poznati su kao “blago Chapipi”). Naučnici vjeruju da je novopronađeni novac bilo dijelom iste te zalihe, koju su, u razdoblju velike političke nestabilnosti u zemlji, bogati građani zakopali u pećini.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti