Počeo je renovirati restoran a onda mu se pod provalio: Nije vjerovao svojim očima kakav je tajni svijet pronašao (VIDEO)

San jednog Italijana da otvori skromni restoran pretvorio se u arheološku opsesiju kada je probio pod s ciljem da popravi neispravan toalet

Podzemni svijet sa tajnama starim nekoliko vijekova koji je pronašao ispod je postao njegova preokupacija u narednih deset godina.

Luciano Faggiano je 2000. godine imao problema sa cijevima i kanalizacijom na placu koji je kupio kako bi otvorio mali restoran u Lecceu, Italija.

Bio je ubjeđen da je u pitanju samo manji problem, pa je riješio da ga popravi sam uz pomoć svoja dva sina.

Porodica je kopajući ubrzo otkrila podzemni svijet ispod placa.

“Svijet prije rođenja Isusa – mesapska grobnica, rimski ambar, francuska kapela, pa čak i gravura vitezova Templara – našao se pred njihovim očima. Nesuđeni restoran je postao muzej u kojem se ove relikvije i dan-danas nalaze” – New York Times.

Lecce, a i sama Italija, posjeduje veoma bogatu istoriju. Opisuje se kao torta drevnih civilizacija sa nekoliko slojeva, a istorija je nadohvat ruke, ispod kaldrme i popločanih puteva.

Relikvije i razni artefakti se često otkrivaju, bilo u poljima poljoprivrednika ili ispod parkinga.

Takva otkrića su uzbudljivi dodaci na ukupnu zbirku o prošlosti Italije, ali ova istorijska otkrića često usporavaju, pa nekad i otkazuju moderne planove izgradnje podzemnih željeznica i nadogradnji postojećih građevina.

Sam Lecce je istorijski grad, a nalazi se u potpetici italijanske čizme. Njegova lokacija je bila strateška za drevnu trgovinu. Mario de Marco, lokalni istoričar i autor rekao je za New York Times: “Prvi slojevi Leccea potiču čak iz vremena Homera.”

Kroz ovu oblast su prošli grčki, rimski, otomanski i normanski osvajači i za sobom ostavili tragove svoje prošlosti.

Rimske ruševine se prožimaju svuda kroz nalazišta u Lecceu, pri čemu su najbolji primjeri dva amfiteatra, crkve i utvrđenja za odbranu grada.

Faggianovo kopanje radi popravljanja cijevi je tako postalo ogromni arheološki projekat. Pozvani su stručnjaci kako bi pratili situaciju, ali svo iskopavanje je platio sam Faggiano. Nakon godina posla i utrošenog novca, njegove ambicije su na kraju klonule.

“U jednom trenutku sam prosto odustao. Kupio sam cigle i htio sam da prekrijem sve kao da nikad ništa nisam našao”, rekao je Faggiano za New York Times.

Međutim, njegovi sinovi su nastavili da mu pomažu, a dobijao je i pozajmice sa strane, tako da se iskopavanje nastavilo.

History Blog je napisao da je više od 4.000 artefakata pronađeno tokom ovog iskopavanja.

Među njima su: mnoge grobnice i kosturnice, duboka jama u koju su tijela ostavljana da se raspadnu kako bi se izvadile kosti, temelji građevina, drevne ulice, ambari za žito, bunar od 10 metara u kojem još uvijek ima vode, tajni tuneli, freske, drevne posude, nakit, oltar i na hiljade drugih artefakata.

Odaje, tuneli i artefakti su toliko značajni da je nezavisni muzej osnovan na samom nalazištu. Muzej arheologije Faggiano (Museo Archeologico Faggiano) možete pronaći na njegovom sajtu, a Google mape nude i virtualni obilazak.

Luciano Faggiano je na kraju našao kanalizacionu cijev zbog koje je i započeo kopanje i još uvijek ima u planu da otvori svoj restoran, ali na nekoj novoj lokaciji.

Izvor: webtribune.rs

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti