Na Sinaju iskopane ruševine drevnog Zeusovog hrama

Tell el-Farma, takođe poznata po drevnom nazivu Pelusium, datira iz kasnog faraonskog perioda.

Egipatski arheolozi iskopali su ruševine hrama starogrčkog boga Zeusa na Sinajskom poluostrvu, saopštile su vlasti.

Iz Ministarstva turizma i antikviteta Egipta navedeno je da su ruševine hrama pronađene na arheološkom nalazištu Tell el-Farma, na sjeverozapadu Sinaja.

Tell el-Farma, takođe poznata po drevnom nazivu Pelusium, datira iz kasnog faraonskog perioda, a korištena je i u grčko-rimsko i bizantijsko doba.

Postoje i ostaci koji datiraju iz kršćanskog i ranog islamskog perioda.

Ova nedatirana fotografija koju je dostavilo egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta dana 25. aprila 2022., prikazuje arheologe koji rade u ruševinama hrama Zeusa-Kasiosa, starogrčkog boga, na arheološkom nalazištu Tell el-Farma u sjeverozapadnom dijelu Sinajskog poluostrva.

Mostafa Waziri, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete Egipta, rekao je da su arheolozi iskopali ruševine hrama kroz ulaznu kapiju, gdje su bila vidljiva dva ogromna oborena granitna stuba.

“Kapija je uništena u snažnom zemljotresu u davna vremena”, kazao je Waziri.

Dodao je da su ruševine pronađene između tvrđave Pelusium i spomen-crkve na tom mjestu, prenosi Anadolija.

Car Hadrijan obnovio hram

Arheolozi su pronašli skup granitnih blokova, koji su vjerovatno korišteni za izgradnju stepenica za vjernike kako bi došli do hrama.

Iskopavanja na tom području datiraju iz rane 1900. godine, kada je francuski egiptolog Jean Cledat pronašao drevne grčke natpise koji pokazuju postojanje Zeus-Kasiosovog hrama, ali ga nije iskopao.

Hisham Husein, direktor arheoloških nalazišta na Sinaju, rekao je da natpisi pronađeni u tom području pokazuju da je rimski car Hadrijan obnovio hram.

Ruševine hrama najnovije su u nizu drevnih otkrića koja je Egipat objavio u posljednjih nekoliko godina, u nadi da će privući više turista.

Izvor: balkans.aljazeera.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti