Mnogi nemaju pojma o ovome: Da li znate čemu služi BIDE u kupatilu?

Funkcija bidea je malo drugačije zamišljena kada je napravljen. Nastao je negdje u 17. vijeku.  Bide potiče od francuske riječi bidet, što u prijevodu znači mali konj. Od njegovog izuma do danas se mnogo toga promijenilo.

bidet

Bide se danas koristi za mnoge stvari, kao što je pranje intimnih dijelova, brijanje nogu, umjesto police za toalet papir ili šampon ili neke druge higijenske potrepštine, kao dječiji umivaonik i dr.

Ipak, moguće je porijeklo bidea može povezati i sa rječju bider, što u prijevodu znači jahati u kasu ili označava osobu koja jaše konja u kasu ali i osobu koja se pere nad njim.

Ovo posljednje je i njegova prvobitna namjena. Iako se ne zna pouzdano ko ga je izumio smatra se da je to bio Cristophe des Rosieurs te da je bide izrađen za francusku kraljevsku porodicu.

Kada je riječ o prvom bideu, on je bio sličan današnjim, samo što nije imao slavinu. Koridtio bi se tako što bi se napunio vodom, a potom se koristio za pranje intimnih dijelova. Kako god, izvjesno je da bide nikada neće otići u penziju. On će se samo još više razvijati i definitivno je jedan od najboljih ljudskih izuma, zar ne?

Izvor: telegrafbalkan.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti