Misteriozni ruski GRAD MRTVIH: U ovim kućicama nalaze se ODJEVENI ostaci oko 10.000 ljudi

Mnoštvo misterija okružuje groblje koje se nalazi neposredno iznad granice sa Gruzijom.

Neposredno ispred udaljenog ruskog sela Dargavs nalazi se srednjovjekovna nekropola koja se prikladno naziva “Grad mrtvih”. Ovo drevno groblje čuva posmrtne ostatke više od 10.000 ljudi – od kojih mnogi tu i dalje leže odjeveni. Pojedini mještani vjeruju da svako ko se usudi da uđe – odatle se neće vratiti živ. Iako mnoštvo misterija okružuje ovo groblje koje se nalazi neposredno iznad granice sa Gruzijom (čak je i tačan datum izgradnje još uvijek nepoznat), istoričari postepeno otkrivaju cijelu priču ovog neobičnog mjesta.

Od 16. vijeka ovaj udaljeni južni dio ruske zemlje koristio se kao groblje; njegovo porijeklo je, međutim, još uvijek nejasno. Jedna teorija kaže da, kada je teritorija bila siromašna tokom mongolsko-tatarske invazije u 13. vijeku, lokalno stanovništvo koje živi u ovoj 17 kilometara dugoj dolini kavkaskih planina počelo je da stvara ove slične nadzemne kripte radi očuvanja prostora. Druga teorija sugeriše da je “Grad mrtvih” nastao prema indoiranskoj tradiciji koju su uspostavili doseljenici Sarmati koji su se naselili u južnoj Rusiji. Naime, oni su iz poštovanja prema Zemlji svoje mrtve sahranjivali iznad nje.

Danas ovo mjesto čini 99 izvanredno očuvanih srednjovjekovnih kripti sa zakrivljenim krovom i sa jednim prozorom. Neki od leševa unutra su toliko dobro očuvani da se meso i dalje nalazi na njihovim kostima.

Priča o “Gradu mrtvih” takođe uključuje još jedan dio istorije regiona: niz epidemija kuge u 17. i 18. vijeku. Postoje dokazi da su zaraženi  karantin provodili u kriptama dok su čekali da im se približi smrt. Neka tijela unutar kripta su zakopana u drvenim kovčezima koji podsjećaju na čamce, a čak je otkriven i jedan leš sa veslom pored. Pošto u blizini nema toliko velikih rijeka – kojima može da se plovi, neki istoričari misle da su nekadašnji stanovnici vjerovali da do neba mora da se pređe rijeka.

Mnogi posjetioci dolaze na ovo groblje da vide izuzetno očuvanu srednjovjekovnu arhitekturu, ali istoričarka Luidmila Gaboeva vjeruje da je ovo groblje simbol nečeg većeg – vječitog straha od smrti.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti