Misteriozna zraka koja je došla “niotkuda” pogodila našu planetu!

Astronomi su zbunjeni činjenicom da je našu planetu zemlju pogodio misteriozni zrak koji je naizgled stigao iz praktično potpune praznine u svemiru odnosno  -niotkuda!

Astronomi su otkrili rijetku česticu izuzetno visoke energije koja pada na Zemlju. Nazvali su je po japanskoj boginji sunca Amaterasu, a naučnici tvrde da je to jedan od kosmičkih zraka najviše energije ikada otkrivenih.

Kada je “Amaterasu” otkriven, naučnici su ostali bez riječi: “Nemamo pojma odakle je došao. Šta se dođavola dešava?! To bi mogli biti defekti u strukturi prostor-vrijeme.”

“Amaterasu” čestica ima energiju veću od 240 Exa-elektronvolta (EeV) i tek je druga u istoriji poslije čestice “Oh-My-God (Oh-moj-Bože)”, još jednog kosmičkog zraka ultra-visoke energije otkrivene 1991. godine, sa energijom od 320 EeV.

Porijeklo čestica je nepoznato, ali stručnjaci vjeruju da ih mogu stvoriti samo najmoćniji nebeski događaji, veći od eksplozije zvijezde. Toshiro Fuji, vanredni profesor na Univerzitetu Osaka Metropolitan u Japanu, rekao je da je u početku mislio da je došlo do “neke greške”.

Naučnici imaju pred sobom neviđenu misteriju jer je čestica naizgled nastala ni iz čega.

John Matthews, profesor istraživanja na Odjeljenju za fiziku i astronomiju na Univerzitetu u Utahu, objašnjava da u tom području nije bilo dovoljno visoke energije da bi se proizvela čestica. Činilo se da izlazi iz Svemirske praznine, prazne oblasti svemira koja se graniči sa galaksijom Mliječni put.

“Trebalo bi da budete u mogućnosti da pokažete odakle na nebu nešto dolazi! U slučaju čestice “O-moj-Bože” i ove nove čestice, kada pratite njenu putanju do izvora – ne pronalazite nijedan visokoenergetski događaj koji bi mogao da je proizvede”, rekao je on. “To je najveća misterija – šta se dođavola dešava?”, rekao je profesor Matthews.

Normalno, kada kosmički zraci ultravisoke energije udare u Zemljinu atmosferu, oni izazivaju kaskadu sekundarnih čestica i elektromagnetnog zračenja zvanog Veliki vazdušni pljusak.

Neke naelektrisane čestice u vazdušnom oblaku putuju brže od brzine svjetlosti, proizvodeći vrstu elektromagnetnog zračenja koje se može detektovati posebnim instrumentima. Jedan od ovih instrumenata je opservatorija Telescope Arrai u Utahu, koja je pronašla česticu Amaterasu.

Sada se nadamo da će čestica utrti put za dalja istraživanja koja bi mogla pomoći u rasvjetljavanju kosmičkih zraka ultra visoke energije i otkrivanju odakle dolaze.

Stručnjaci sugerišu da bi ovo moglo da ukaže na mnogo veće magnetno skretanje od predviđenog – neidentifikovani izvor u Lokalnoj praznini ili nepotpuno razumijevanje fizike čestica visokih energija.

Drugi profesor John Belz rekao je da dobija ‘lude’ ideje pokušavajući da objasni misteriju.

“Čini se da ovi događaji dolaze sa potpuno različitih mjesta na nebu. Nije da postoji jedan misteriozni izvor. To bi mogli biti defekti u strukturi prostor-vrijeme, sudar kosmičkih struna. Ne postoji konvencionalno objašnjenje”, rekao je on.

“Ali u slučaju čestice ‘Oh-Moj-Bože’ i ove nove čestice, vi pratite njenu putanju do njenog izvora i tu nema ništa dovoljno visoke energije da bi je proizvelo. To je misterija ovoga – šta se dođavola dešava?”

Obično, kada kosmički zraci ultra-visoke energije udare u Zemljinu atmosferu, oni izazivaju kaskadu sekundarnih čestica i elektromagnetnog zračenja u onome što je poznato kao veliki vazdušni pljusak.

Neke naelektrisane čestice u vazdušnom tušu putuju brže nego što svjetlost putuje kroz atmosferu, proizvodeći vrstu elektromagnetnog zračenja koje se može detektovati specijalizovanim instrumentima.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti