MISTERIJE BEZ DOBROG OBJAŠNJENJA: 3 najbizarnija otkrića na nađoj planeti oko kojih naučnici još uvijek “lome koplja”

Moramo priznati da je naša planeta daleko misterioznija nego što bi iko od nas mogao i da zamisli

Postoji bezbroj otkrića koja su evidentirana širom svijeta a koja se i dalje opiru razumnim objašnjenjima.

Neka od otkrića označena su kao ‘nemoguća’ ili su ih kategorizovali kao rezultat prevare, samo zato jer ih niko nije mogao objasniti.

Međutim, samo zato što je nešto neobično i nemoguće za objasniti, ne mora nužno da bude prevara. Neke stvari su jednostavno neobjašnjive jer naučnici koji ih pokušavaju odgonetnuti istraživanju pristupaju ‘zatvorenog uma’.

Kako bi se u potpunosti razumjelo sve ono što prkosi našim objašnjenjima, moramo da budemo spremni za prihvatanje činjenice da je sve moguće.

Kandža sa Novog Zelanda

Ova fascinantna kandža otkrivena je u pećinama planine Owen na Novom Zelandu. Kandža je izuzetno dobro očuvana, a vjeruje se da je pripadala ptici koja je izumrla prije 3.000 godina.

Ptica koja nije imala sposobnost letenja nekako je izumrla, uprkos činjenici da je imala prilično impresivne kandže.

Priča ovog otkrića podsjeća na klasični horor film.

Prvi put kandža je otkrivena u pećini koja se nalazila na sasvim drugoj lokaciji davne 1863. godine od strane Jamesa Campbella. Kasnije je bez ikakvog racionalnog objašnjena, uzorak nestao na nekoliko godina, sve dok se ponovo nije pojavio i bio prodat direktoru Dominion muzeja u Wellingtonu od strane Campbellovog pra-praunuka.

Prst dužine 38 centimetara pronađen u Egiptu.

Ovo je, bez imalo sumnje, jedno od najčudnijih otkrića u Egiptu. U stvari, 1988. godine, jedna od vodećih evropskih novinskih agencija (Bild.de) objavila je članak upravo o zagonetnom gigantskom, prstu.

Prema mnogima, taj prst je rezultat prevare, ali testovi, rendgenski snimci, fotografije i potvrda o autentičnosti govore sasvim drugačiju priču.

Ostaci ovog prsta su impresivni. U pitanju je veliki mumificirani, humanoidni prst dužine od 38 centimetara. Istraživači iz Egipta vjeruju da je prst pripadao biću koje je moralo da bude preko 5 metara visoko. Samo nekoliko ljudi imalo je priliku da fotografiše ovaj nevjerovatan artefakt u 1988. godini.

U razgovoru za Bild.de, Gregor Spörri, koji je i pronašao prst, izjavio je:

–  Bio je unutar duguljastog paketa, koji je mirisao na buđ – rekao je Spörri, kada je ispričao svoju priču javnosti 2012. godine.

– Bio sam potpuno zaprepašten kada sam vidio tamno smeđi divovski prst. Bilo mi je dozvoljeno da ga uzmem u ruku i fotografišem. Pored prsta sam stavio i novčanicu, tek toliko da bi se lakše mogla shvatiti veličina ovog prsta. Prst je zakrivljen, otvoren i prekriven suhom buđi – pojasnio je nalazač.

Istraživači su imali podijeljena mišljenja kada je u pitanju ova misteriozna, drevna relikvija. Najveći problem je u tome što se prst ne uklapa ni u jednu konvencionalnu teoriju iznesenu od strane arheologa ili istoričara.

Velika Sfinga: Misterija kojoj nema kraja

Velika Sfinga u Gizi je možda najzagonetniji spomenik na Zemlji. Zašto? Pored svih spomenika pronađenih u Egiptu, Velika Sfinga je bez sumnje jedna od najzagonetnijih struktura koje apsolutno niko nije mogao u potpunosti da objasni.

Niko ne zna koliko je Sfinga stara! Niko ne zna ko ju je sagradio i zašto! Niko ne zna šta sadrže ogromne komore, šupljine i tuneli ispod Sfinge.

Starost je vjerovatno najspornija, kada je u pitanju Sfinga. Neki tvrde da struktura datira iz vremena drevne egipatske civilizacije, dok drugi tvrde da je starija i od spomenute drevne egipatske civilizacije te da je stara najmanje 800.000 godina.

Sfinga pokazuje jasne znakove erozije. S tim u vezi, mnogi naučnici tvrde da je Giza nekada bila pod vodom.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti