Misterija pod vodom: “Crna masa progutala je torpedo”

Američki vojni piloti i komandanti brodova svjedoče o neobjašnjivim pojavama

David Fravor, koji je bio glavni junak teksta u New York Timesu, u kojem je svjedočio kao je vidio NLO 2004. godine, razgovarao je o nevjerovatnom iskustvu o kojem mu je pričao jedan njegov kolega pilot nakon što su obojica napustili službe.

Prema Fravoru, očevidac je bivši pilot helikoptera MH-53E Sea Dragona, mornaričke verzije CH53 Sea Stallion, sa sjedištem u  Pomorskoj bazi Roosevelt Roads, u Portoriku. Dvaput je, pri vađenju ispucane municije tokom vježbi na moru, opazio čudan podvodni objekt.

Kako je pilot opisao, prvi je put vidio „tamnu masu” pod vodom dok su on i njegov tim vadili iz mora bespilotnu letjelicu. Pilot je opisao objekt kao “veliku” masu, “neku vrstu kruga”, i bio je siguran da to nije podmornica. Drugi put vadili su iz morskih dubina torpedo, ali ga nisu uspjeli izvaditi jer kao da ga je nešto ‘usisalo’ natrag. I tad je opet vidio isti objekt, a torpedo više nikad nisu pronašli.

Fravor otkriva da ga je, nakon njegovog intervjua, kontaktirala 79-godišnja žena koja je rekla da je i njezin otac bio mornarički oficir u San Franciscu 50-ih. Kad je bila dijete, otac joj je pokazao telegram u kojem je pisalo da su neidentifikovani predmeti viđeni kako ulaze i izlaze iz vode na nekim koordinatama koje nije upamtila. Otac je navodno rekao da ‘se to stalno događa i uvijek na istom području’. Prema svjedočenju penzionisanog pilota jedino što je do sad vidio bio je tzv. ‘Tic Tac’ NLO koji je lebdio iznad misterioznog većeg objekta koji je bio vidljiv pod vodom. Fravor je opisao da je objekt bio otprilike veličine aviona Boeing 737. Kako je rekao, voda iznad njega kao da je ključala, a predmet je nestao nakon što je privukao njegovu pažnju.

Ivan Sunderson, biolog koji je 1970. objavio knjigu ‘Nevidljivi stanovnici’ posvetio ju je nabrajanju situacija u kojima su se pojavili objekti kasnije nazvani kao NPO – neidentificirani potopljeni objekti ili USO.

USO-ovi su definisani kao nepoznati brod koji se vidi u vodi, iz nje se izdiže i opet zaranja u nju. Sanderson je katalogizovao mnoge izvještaje o USO-ima. 19. aprila 1957., članovi posade na japanskom ribarskom brodu Kitsukawa Maru, primijetili su dva metalna srebrnasta predmeta kako se s neba spuštaju u more. Objekti, su bili veličine otprilike 10 metara i bez krila. Kad su dotaknuli površinu mora izazvali su nasilnu turbulenciju. Tačno mjesto prijavljeno je na 31 ° 15 ‘N i 143 ° 30’ E. Sanderson takođe izvještava o incidentu koji se navodno dogodio kod obale Portorika 1963. godine tokom vježbe protivpodmorničke odbrane.

Manevri su izvedeni izvan Portorika u Atlantiku, nekih 500 milja jugoistočno od kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država. Sonarni operater na jednom od malih brodova, inače razarač, izvijestio je svoj komandni most da je jedna od podmornica razbila formaciju i krenula prema onome što se činilo nepoznatim objektom. Operater, naravno, nije znao je li to dio vježbe, no zbunilo ga je to što je nepoznati objekt jurio pod vodom brzinom većom od 150 čvorova – oko 300 km/h Kaže se da su tehničari taj predmet pratili četiri dana i da je on manevrisao unaokolo i do dubine od 27.000 stopa. USS Wasp doista je bio protivpodmornički ratni nosač 1963. godine i služio je Atlantskoj floti do 1972. Nažalost, Sanderson ne navodi nikakav drugi izvor informacija niti ih ima na internetu.

Nacionalni NLO Centar za snimanje Nacionalni centar za snimanje NLO-a ima bazu podataka o neobičnim pojavama i postoje mnogi izvještaji o tome kako neidentifikovani objekti ulaze i izlaze iz mora. Na obali zaljeva Half Moon Bay u Kaliforniji jedan je očevidac izjavio da je 2007. vidio tri NLO-a dok je bio na krstarici Dawn Princess – kasnije nazvanoj Pacific Explorer.

“Nakon otprilike 5 minuta ugledao sam tri lagano užarena predmeta – jednaka gotovo sferna objekta ravnomjerno raspoređena u paralelnoj liniji s trupom broda i lebdjeli su iznad površine vode. Činilo se da stoje na mjestu dok se brod kretao pored njih. Nisu uznemirili površinu mora, a tek što su mi izašli iz vidokruga, lijevi od pramca obrušio se u vodu i nestao.” Jedan pak izvještaj iz aprila 2019. kaže da je neki objekt nalik „malom bijelom čamcu“ izletio iz vode u blizini Imperial Beacha u Kaliforniji, oko 500 metara od obale. Objekt je brzo „poletio na jug vrlo velikom brzinom.” Šta god bilo, američki vođe – dijelovi mašte, mehaničkih kvarova, tajnih državnih plovila, ili čak vanzemaljskih djela – postoji duga istorija susreta. Fravorov anonimni pilot helikoptera tek je najnoviji u dugom nizu misterija i koje se neće tako skoro riješiti.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti